En väldigt stolt skolombudsman för Creative Commons Sverige…

När jag blev Creative Commons skolombudsman, så hade jag ganska lite förväntningar på att jag skulle göra skillnad. Och jag ska inte heller påstå att jag vet om jag gör skillnad, men min ”roll” som skolombudsman gör att jag får möjligheten att ta del av hur lärare tillsammans med sina elever arbetar med Creative Commons. Det är stort, häftigt, roligt, inspirerande, fantastiskt och spännande.

Igår kväll fick jag tips om att spana i en grym klassblogg och fick genom den en insikt om hur elever i Uppsala arbetar med Creative Commons. Deras läxa den här veckan är att hitta en bild som är licensierad under Creative Commons och sedan skriva en hänvisning till bilden (det jag övade på igår). De har gjort teckningar för att illustrera licensen Erkännande Icke Kommersiell Inga Bearbetningar, kolla in 🙂

Sedan fick jag nu på kvällen ett fantastiskt meddelande från Annika Bengtsson som arbetar med Klassrumsnytt och hennes elever har precis smakat på upphovsrätten och bearbetar sina erfarenheter genom att göra filmer som förklarar hur upphovrätten fungerar.

Otroligt fina filmer, men överst i bloggflödet ligger ett inlägg från en elev som berättar om hur eleven tillsammans med sin mamma undersökt vad upphovsrätten är genom att läsa på Skolverkets webbplats och så här skriver eleven:

Om vi fattat rätt så är det så att alla upphovsmän dvs musiker, konstnärer och så får bestämma hur deras verk får användas. Upphovsmannens rätt att bestämma över sin grej bildas i samma ögonblick som det han skapat.

Upphovsrätten skyddar litterära och konstnärliga verk. Det tycker jag låter lite konstigt för vem bestämmer egäntligen vad som är konst? Men upphovsrätten ger ensamrätt och det kan man ju tjäna pengar på om man säljer en låt eller bild eller så.

Upphovsrätten skyddar verket i upp till 70 år efter att uphovsmannen har dött – helt galet länge!!!!!!!!!!!!!!!

Men det är viktigt att veta när vi är så mycket på nätet att man får inte ta vad som helst. Låtar, filmer, bilder eller text! Jag vet inte riktigt vad straffet kan bli men jag tror böta.

Man kan låna bilder av andra och det finns särsilda regler för det och det är nästa kapitel :)

Tjing och pling – en vacker diamantring!

Jag ser fram emot nästa kapitel… Tänk vilken grej, vilken elev och vilken lärare. Jag bara njuter, imponeras och blir stoltare än stoltast (som skolombudsman) Spana in filmerna om Upphovsrätt på Klassrumsnytt, Vi lär nytt, Upphovsrätt, Vi lär oss mer så får ni också en inblick i hur elever förstår och resonerar kring upphovsrätten.

 

 

4 tankar kring ”En väldigt stolt skolombudsman för Creative Commons Sverige…

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Petter Bergenstråhle

  3. Pingback: G A

  4. Mats Nydesjö

    Precis så som läraren och eleverna i Uppsala sökte efter bilder, försöker jag lära mina elver (år 1). Men jag tycker att det borde finnas ett lättare sätt. Det är ju inte ofantligt svårt, men det är några handgrepp mer. Du känner inte till en bättre sökmotor, eller söksätt för att hitta CC-bilder?

Kommentarer inaktiverade.