Det vidgade textbegreppet

 

Picking a movie ii, originally uploaded by Kalexanderson.

Vi pratar om det, vi pratar om vikten att lära ut ett vidgat textbegrepp. Men jag undrat hur ser det ut med läs och skrivkunnigheten när det kommer till andra sorters texter än bara de som skapas av bokstäver och text. Anna Kaya diskuterar hur vi utvecklar elevers språkkunskaper i sin blogg, intressant och läsvärt.

Mäts elever skrivkunnighet i det vidgade textbegreppet? Mäts den genom PISA? Genom Timss?

Har skolan ansvaret för att lära våra barn och unga att läsa och skriva bilder (skapa bilder) som fungerar och förmedlar det som barnen vill?

Personligen tror jag inte att vi lär oss ett hantverk som att skapa bilder genom att bara konsumera.

I skolan har jag mött elever som intuitivt lärt sig den dramatiska kurvan som finns i många berättelser, men när de själva skulle skapa en berättelse var det lång bort och väldigt få som kunde föra över sina kunskaper till praktiskt färdighet i film, eller i en animation. Det krävs träning i tekniken, möjligheter att få öva och pröva om igen. Skriv och lästräning krävs för att vi ska kunna hantera ett vidgat textbegrepp.

Jag hoppas och önskar att fler lärare arbetade mer som Annika Bengtsson som arbetar aktivt med animationer/filmer rörlig bild tillsammans med sina elever. Eleverna som skapar klassrumsnytt lär sig både skriva texter och skapa bilder, bildspel och animationer.

Jag förstå om det var svårare tidigare, men idag är den tekniska tröskeln för att arbeta med olika texttyper i enlighet med tanken om det vidgade textbegreppet så enkelt och tillgängligt.

I en vardag med ett multimedium som internet är det dessutom nödvändigt att ha kunskaper i både kunna tolka, förstå och kunna analysera texter och texttyper som ligger i det vidgade textbegreppet.

Jag måste lusläsa Lgr 11 om det här känner jag.. återkommer ifrågan

7 tankar kring ”Det vidgade textbegreppet

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Helen KreutzBolander

 3. Pingback: Annika Bengtsson

 4. Pingback: Anna Kaya

 5. Lennart Axelsson

  Viktigt att detta diskuteras. Du sätter fingret på centrala frågeställningar. I grundskolans kursplaner är begreppet ”vidgat textbegrepp” borttaget. Hur ser det ut på gymnasiets kursplan i svenska?

 6. Anna - lärare för nyanlända

  Tänk vad intressant att du skriver om det vidgade textbegreppet just idag när jag skrev om det i ett inlägg som handlar om hur Lgr11 poängterar vikten av att språket utvecklas i alla ämnen.

  Inlägget: http://nyisvenskaskolan.blogspot.com/2011/03/sprakets-betydelse-i-lgr11.html

  I de olika remissomgångarna användes begreppet vidgat textbegrepp men i den färdiga versionen av kursplanerna har jag inte alls stött på begreppet. Varför de tog bort det vet jag inte…

  Jag ska redigera mitt inlägg och länka till ditt inlägg om detta för det är av yttersta vikt att vi inser att text är så mycket mer än bara bokstäver på ett papper eller skärm.

Kommentarer inaktiverade.