Hur når vi dem som inte är här? Hur, hur… vet du hur?

A Sleeping Coltsfoot in the garden/ En sovande Tussilago i trädgården

En sovande Tussilago i trädgården av Kristina Alexanderson CC (by, nc, sa)

Jag läser Marie Anderssons inlägg Tveka inte – sätt igång, ett spännande inlägg om webbpublicering om att använda webben i klassrummet, vad det ger och hur det skapar mersmak. Marie skriver:

Tvekar du inför att webbpublicera tillsammans med dina elever? Gör inte det, fundera inte så mycket på OM du ska sätta igång att blogga tillsammans med dina elever. Släpp den sk ”lärarkontrollen” och se vad som händer och vad bloggen fylls med för innehåll. Det finns lärare som tänker: Men inte ska väl jag, vad har jag att ”visa upp”? ”Nej, jag kan inte, det är så tekniskt och krångligt”. Jag och andra lärare bloggar inte med våra elever för att ”visa upp oss”, vi bloggar tillsammans med våra elever för vi öppnar upp vårt klassrum och flyttar undervisningen till en ny arena. Vi kommunicerar, skriver till ”riktiga mottagare”, låter skolarbetet få en chans att möta nya läsare utanför klassrummets väggar, inspireras av varandra, får möjlighet att titta in i varandras klassrum (det är det vi gör när vi bloggar om vår undervisning) och vi utvecklar vår undervisning – TILLSAMMANS. Och det är absolut inte tekniskt och krångligt. Om du tvekar finns  t ex Webbstjärnan som supportar och hjälper till i starten och även under resans gång.

Underbart, fint, och klokt. Jag förstå lärares kontrollbehov, vem har inte behov av kontroll. Vem är inte rädd för det okända, för att det ska bli fel, men vad är det värsta som kan hända? Jag tror jag var mest rädd för att jag skulle se ut som en ”dålig lärare”, en sådan där lärare som gör att skolan inte fungerar, inte är bra. Tänk om alla skulle förstå att det egentligen är mitt fel att skolan inte fungerar, när jag tillsammans med mina elever visade vad vi gjorde i skolan.

Hur blev det då? Förlorade jag kontrollen?

Ja, det gjorde jag, frågan är om jag någonsin hade haft den. Om jag någonsin hade kunnat kontrollera undervisningssituationen tidigare? Troligen inte, det var nog bara en illusion.

Gick något fel då? När jag började arbeta med webben i undervisningen? Klart det gjorde, men det som gick fel lärde vi oss av, fick oss att inse att det fanns andra vägar som vi måste går, samtal som vi måste föra, insikter som vi inte hade.

Marie avslutar sitt inlägg med en än viktigare fråga:

vem skriver jag det här för? Ni som tittar in här har redan fattat vitsen med att blogga – själva eller tillsammans med eleverna. Så en viktig fråga för oss som redan är här är: Hur når vi dem som inte är här?

Hur når vi dem? Hjälper du mig? Stöttar du dessa lärare när de ska ta sina första tangenttryck ut på webben tillsammans med sina elever. Tipsar du dem om att vi finns här och hjälper stöttar, kommer med hejar-rop, vill väl och är nyfikna…

2 tankar kring ”Hur når vi dem som inte är här? Hur, hur… vet du hur?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Vad är digital kompetens? | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.