Vilken valuta gäller på nätet – om framtidens pengar

-Men, Kristina varför håller du på med det där?

Jag har fått frågan otaliga gånger, och när jag inte vet svaret så jag blir generad på riktigt, rodnar ända upp till öronen, som om jag fortfarande var fjorton.

I torsdags när jag var med på CC-salongen Framtidens pengar så fanns frågan i luften hela tiden. Inte så konstigt eftersom det var temat för kvällen. Varför skapas så mycket på nätet utan att det ger ekonomisk avkastning? Varför bloggar, bloggare? Varför skapar, redigerar och upprätthåller wikipedianer, Wikipedia? Vilka är drivkrafterna?

Pengar tycks ju inte vara svaret… Så vad driver oss?

Att säga att jag gör det för att det är kul, skoj känns fjuttigt. Speciellt när tre av tio, som går förbi/kör förbi stannar och frågar om de kan hjälpa mig med något, när jag står på alla fyra och fixar till klonerna för att ta dagens bild. De undrar om jag skadat mig, om allt är ok.

Vad är det som får mig att blogga? Är det för att det är roligt? Eller kul? Nja… Vad får mig att tro att mitt intresse för att nätet, källkritik, creative commons skulle intressera någon annan? Är det inte lite förmätet av mig att tro att min publiceringsplattform skulle spela roll för någon annan?

Och ändå gör jag det, varför?

Kanske är det för relationerna skull, liksom Mathias får Jonas att flytta åt honom för en eller två bitar pizza så skriver jag för att jag genom mitt skrivande upprätthåller, skapar relationer som jag värderar. Kanske är det ett sätt för mig att får sprida min kunskap? Kanske är det bara för att det är kul? Kanske är det för att jag tror att jag är någon, vill något, har något att säga, berätta…

Men jag gör det inte för pengar… eller gör jag det fast för en annan sort valuta? Ett annat sätt att se på vad som har ett värde? Men när jag läser Tina Ottossons inlägg Pömsig men lite kär <3 så inser jag att här finns en del av förklaringen:

Läste en skiiiitbra artikel idag, ”Vad skiljer dem åt, alla dessa Commons” av Johan Carlström, som på ett otroligt lättfattligt sätt förklarar skillnaden mellan olika Commons. Samtidigt fick jag en massa fina tips på personer och myndigheter som lägger ut sina verk på bland annat Flickr.

Jag är lite kär i Flickr, jag. Gillar att titta runt, hitta nya kontakter och fantastiska bilder som jag får använda. Bara så där!

Det är när jag läser hennes text som jag inser varför … Gör inte du det med…

Läs mer om Mathias reflektioner på hans blogg

 

2 tankar kring ”Vilken valuta gäller på nätet – om framtidens pengar

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Jannice D Akolor

Kommentarer inaktiverade.