Vad får man egentligen fotografera ?

Jag fotograferar leksaker, och jag vet att de är mönsterskyddade. De är en del av någon annans varumärke, lego,Mattel och jag tar bilder på dem. Får man det?

Klart man får, jag får plåta leksakerna, frågan handlar om jag får sprida bilderna av dem eller inte… Är leksaker något som uppnår verkshöjd? Är det ett konstnärligt skapande som jag avbildar och sprider? Tveksamt… Men jag får frågan om och om igen om jag inte gör något form av brott eller kanske ett varumärkesintrång…

Frågan får mig att fundera…

Jag får fotografera saker, varumärken, men får jag sprida dessa bilder… Jag vet att jag har fotografer i mitt flöde på flickr som få sina bilder borttagna för att de anses vara någon form av intrång, men jag undrar var går gränsen? Jag använder mina bilder till att sprida dem på nätet, göra presentationer med dem. jag sprider dessutom bilderna under Creative Commons, men får man ta sådana bilder som jag gör.

Får man det? Jag brukar som den skolfröken jag är kasta tillbaka frågan till publiken som då kommer med olika svar:

– Nja, det är ju Lego/mattel som har rätten att sprida bilden av sin produkt. Alltså får du inte.

Men om det är så, får jag då plåta en Volvo och lägga ut den på nätet eller begår jag ett intrång då? Eller kan jag fotografera ett enda varumärke, kan jag ta en enda bild? Var går gränsen? Är vi inte omgivna av varumärken överallt. I reklamfilmer betalar de för att få visa datorns äpple?

Ett annat svar är:

-Jo, det får du, eftersom dina bilder inte uppnår verkshöjd och då spelar det ingen roll.

Jag brukar artigt le och tänka, Jaha…

Själv brukar jag tänka på Nadja Plesner och hennes tavla Darfunica, kanske kan jag hävda att det är konst, inte för att det är någon garanti… Men jag tänker att vad som än är rätt måste ändå prövas av en domstol, och om jag inte tröttnar innan så fortsätter jag väl tills dess…

7 tankar kring ”Vad får man egentligen fotografera ?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Jörgen Viberg

 3. cwasteson

  Heja Kristina! Jag tycker att dina bilder är konst och är övertygad om att de stärker de varumärken du plåtar! Fortsätt alltså att glädja oss med dina kreativa bilder! 🙂

 4. Lars Aronsson

  Det är viktigt att du fotograferar och publicerar bilder av LEGO-gubbarna, så att nästa som gör samma sak kan hävda att ”alla gör det”. Du trampar upp en stig i denna snåriga juridiska gråzon.

  Ingen kunde berätta för mig om man fick scanna in Nordisk familjebok. (Exakt hur fungerar 70-årsgränsen för uppslagsverk? Piratkopiering av hela uppslagsverk har ju aldrig förekommit, så ingen vet.) Så jag bara gjorde det och blev klar 2003. Åtta år har gått och ingen har protesterat, alla har tackat. Jag har fortsatt att scanna in andra verk. Nu vet alla att det går.

 5. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.