Creative Commons gör oss ”vanliga” mer kreativa

Waiting for the Death Star alternative version (fisheye) av Kristina Alexanderson CC (by, nc, sa)

Min morgon inleds med att jag läser Charlotta Wastesons blogg Bollplanket där det i högerspalten står:

Jag älskar Creative Commons därför att licenserna gör det lättare för oss ”Commons” att bli ”Creative”!

Underbart, och jag instämmer i varenda fiber, men inser också att det kanske inte är en alena rådande sanning och det visar om inte annat posten Creative Commons and the enemies of creators’ rights. Ett inlägg där Andres Guadamuz bemöter föreställlningar om att de som stöttar Creative Commons också är emot kreatörers rättigheter.  Jag tycker att hans svar är så underbart:

There is no evidence that CC is affecting creators, but it must be true as there is some anecdotal evidence of it. The main problem I have with arguments like these is that it is clear that whenever the person is talking about creators, they are talking about a very narrow and specific type of creator. This is one of the issues that I always try to cover whenever I talk about open licensing in general, it is the idea that has been perpetuated in the collective psyche that there are a few worthy Creators, and then there are the rest of us, mere users. This is of course a false dichotomy, as the Internet has brought about a greater democratisation of the creative process. There are still cultural marketplaces, and these are still dominated by the few big sellers, but to imply that only the people at the head of the charts are worthy of the brand “Creator” completely misses what has been taking place in the last 15 years. It seems to me that the people who are still using such language are the people who were doing rather well in the pre-Internet days. Those were the times of the gatekeeper, where a small minority managed to profit from their work, and the rest of us were simply consumers. Nowadays there is a surplus of creation, and the old intermediaries are in crisis, and are being forced to change their business models, or are out of business entirely.

Internet ger mig möjligheten att utöka antalet skapare/kreatörer/konstnärer. Internet ger fler möjligheten att dela sitt skapande och Creative Commons är ett verktyg som gör det enklare för andra att veta hur de får använda mitt/ditt skapande. Den möjligheten skulle jag aldrig ha haft utan internet, och med creative Commons som stöd kan jag dessutom ge andra möjligheten att använda och om de vill bearbeta, sprida mitt skapande. Och det gör i bästa fall det möjligt för fler att känna att de kan skapa och vara kreativa.

Så jag instämmer i Charlottas devis:

Jag älskar Creative Commons därför att licenserna gör det lättare för oss ”Commons” att bli ”Creative”!

2 tankar kring ”Creative Commons gör oss ”vanliga” mer kreativa

  1. Pingback: Susanne Nilsson

  2. Elisabeth

    Vi får inte glömma i diskussionen att det finns en hel del yrkesmänniskor som lever på sitt skapande. Frågan är hur de ska leva på sina kunskaper i framtiden.
    Som det skrivs i citatet ovan:
    ”Nowadays there is a surplus of creation, and the old intermediaries are in crisis, and are being forced to change their business models, or are out of business entirely.”

Kommentarer inaktiverade.