En backchanneln i samma rum som talaren, vilket ansvar medför det?

Skulle ni vilja ha en twittertavla när ni undervisa? Frågar Mikael Alexandersson

Och då skrattar publiken, befriande, men vad är det som har hänt på denna twittertavla som finns i samma rum som talarna är på Framtidens lärande. Jag undrar jag, men ville talarna ha det? Och vilket ansvar medför när man för in en backchannel i samma rum som en talare?

Jag minns det så väl på Internetdagarna 2009, när jag upplevde styrkan med twitter som en kanal att prata om en konferens, med andra deltagare, att ta del av konferenssessioner utan att vara där. Men jag minns också respekten denna backchannel innebar, när Tre:s VD inte förstod konventionen och använde sin Keynote-tid till att sälja, ett tabu-brott utan dess like. I inlägget Twittret stannar inte över kaffet skriver Jessica Ritzen:

Jag ska precis skicka tweeten ”Kasta månglaren ur templet” när jag hejdar mig. Då har redan ett tjugotal twittrare på Internetdagarna stört sig på vd:n för Tre som ägnar största delen av sitt anförande till att göra reklam för sitt eget företag. Det började med en oskyldig sur-tweet och eskalerade till en tweetstorm om att mannen framför oss borde kastas av scenen.

Vi ser snälla ut. Skriker inte.

Vd:n på Tre fortsätter lugnt sin reklamfilm från scenen. Han vet förstås ingenting vad som pågår i publiken framför honom. Vi ser snälla ut. Skriker inte. Ändå sågar vi honom längs med fotknölarna i realtid – helt offentligt.

Idag och igår har jag varit med om det igen, samma mobb, samma ilska, gentemot talare som använder sin ”stage-time” till säljprat. Igår var det Microsofts talare, och UR:s Chef Erik Fichtelius som använde tiden på stora scenen till att sälja sina varor. Reaktionen lät inte vänta på sig och syns i tweets som:

-produktplacering
-Tror aldrig jag ifrågasatt valet av föreläsare tidigare på Framlar, men nu gör jag det. #Framlar
-Nu tappade Microsoft min uppmärksamhet… Lite väl mkt gratisreklam på #framlar

Idag var det Metta Fjelkner som mötte en publik som ytligt sett såg ut att lyssna, kanske instämma men som todaysmeet fick som sista replik, ta taxin till Sibirien. Men till skillnad från Internetdagarna så sker detta samtal samtidigt i samma rum som föreläsningen pågår. Och det medför att konfliken mellan publik och talare kommer fram i dagen. Vilket kan vara bra, då kan vi prata om det, eller?

Jag har funderat kring det många gånger… Vilket ansvar har värden för den konflikt, den ilska som publiken gemensamt ger uttryck för? Hur hanterar man i konferenssammanhang konflikten, när konflikten blir synlig, ansvar, agerande reaktioner? För det är väl det som publiken vill ha, en reaktion, en aktion. Ett samtal.

Hur gjorde de på Framtidens lärande?

Ingenting!

Jag menar att om du låter backchanneln vara publik så har man ett ansvar för det som sker där och det behöver inte alltid vara positivt, fundera på hur du vill använda det. Och kanske är det så som Jocke sa i samband med Internetdagarna 2009:

– På seminariet som jag ledde körde vi upp twitter på skärmen bakom istället. Om det ändå snackas är det lika bra att det snackas öppet.

Men det betyder också att man måste prata om det som publiken vill snacka om, inte om något annat.

12 tankar kring ”En backchanneln i samma rum som talaren, vilket ansvar medför det?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Alastair Creelman

 4. Pingback: Mats Fagerberg

 5. Pingback: Ann-Catrin Brockman

 6. Pingback: Siv Marit Ersdal

 7. Pingback: Pernilla Rydmark

 8. Lennart Axelsson

  Tänkvärt Kristina. Jag håller med. Även de unga eleverna kunde se nivån på Todays Meet. Snacket får gärna pågå, men det blir svårt med dialog när inte huvudpersonen kan medverka. Håll Todays Meet i bakgrunden, moderera och lyft fram viktiga frågor till föredragshållaren.

 9. Pingback: Kolla källan

Kommentarer inaktiverade.