Unga har mer integritet än vad vi ger dem cred. för

Jag möter ofta lärare, bibliotekarier och it-pedagoger som förfasar sig över hur unga (framför allt flickor) använder sociala medier för att blogga och uppdatera sin omgivning om sig själva. Många vuxna tycker sig ha rätt att tycka om vad som är rätt, vad som är fel. De förfasas över barnens användning av internet, skrämmer och jag undrar vad leder det till? Vad säger vi, vad vill vi? Och hur förhåller vi oss till det medium som många barn och ungdomar använder i sin vardag. Jag möter historier som:

Vet du vad de skriver… Men jag har allt talat om för dem att jag har läst, och nu skriver de inget mer. Jag fick dem allt att sluta skriva på den där bloggen.

Är det vår roll att skrämma? Borde inte vår roll vara att vägleda och uppmuntra, stötta barn, ungas vilja och lust att skapa, kommunicera och hänga med andra? Borde inte vi hjälpa till, varsamt, ömt och se till så att den skapande glöd som finns hos dessa barn/ungdomar fortsätter att finnas? Ja,ja, jag bara undrar. I vilket fall som helst så läste jag inlägget Sverige i botten när det gäller att leta jobb i sociala medier och slås av att vi kanske måste ha lite mer tilltro till de unga:

Var femte svensk i undersökningen (21%) censurerar eller ändrar medvetet information om sig själva i sociala nätverk för att undvika framtida karriärproblem (genomsnitt i alla länder: 34%). De yngre svenskarna är betydligt mer oroade att deras profiler på sociala nätverk kan komma att negativt påverka deras karriär. 26% av de som definieras som Generation Y svarar detta, mot 19% i Generation X och 10% av Baby Boomers (till Generation X brukar räknas 60- och 70-talister och de första åren på 80-talet, Generation Y är alltså yngre än dem, Baby Boomers äldre).

Därför är också Gen Y mer aktiv när det gäller att se till att dölja information som kan skapa problem i karriären, 29% mot 23% av Gen X och 13% av Baby Boomers. Uppfattningen att yngre personer inte är lika försiktiga med vad de delar med sig av i sociala medier kanske därför bör nyanseras en smula. Även om de delar med sig av mer privat information, så är många medvetna om att viss information inte bör göras offentlig.

Vi kanske behöver ha lite tilltro till barn och ungas behov av en personlig sfär, och att de faktiskt har en medvetenhet, låt oss arbeta på att ge barn/unga de kunskaper som de behöver för att hantera internet och inte bara skrämmas.

 

4 tankar kring ”Unga har mer integritet än vad vi ger dem cred. för

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Johnny Lindqvist

  3. Pingback: Emma Lundberg

  4. frekar06

    Vi måste bli fler som vågar se Internets enorma möjligheter. Vi får inte börja censurera oss själva. Det är först då som vi inte längre kan garantera det demokratiska samhällets överlevnad. Rädslans och tystnadens kultur får inte breda ut sig. Det finns bloggare i det här landet som har tystnat pga. en sunkig inställning till yttrande- och tryckfriheten.

    http://utsiktfranetttak.blogspot.com/2011/03/sista-bloggposten.html

    Detta kan inte vara acceptabelt i demokratier. Även om jag själv inte tänker låta mig tystas så är det skamligt att andra ska behöva råka ut för detta!

Kommentarer inaktiverade.