Det livsfarliga internet – är inte värre än livet

Idag har vi på jobbet pratat om bokmässan, eftersom vi på Stiftelsen för Internetinfrastruktur ska vara med på bokmässan i september med våra guider och sedan ska Webbstjärnan finnas representerade i en monter (kom förbi om du är där). Vi är också värdar för ett seminarium ”det livsfarliga internet” i vilket jag kommer att samtala med Eva Torslund och Johnny Lindqvist om internet och integritet och barn, unga och vuxna. Idag pratade vi om innehållet och om de föreställningar, den bild som media ger av internet. Det handlar om mobbning, grooming, trakasserier, ovårdat språk och så vidare och så vidare.

Sedan finns det lösningar på det ”livsfarliga internet” som stavas:

 • förbud, filter, begränsningar

Det livsfarliga internet handlar om att skydda oss som medborgare, våra barn och ungdomar, från att råka illa ut, vi, barnen måste skyddas, från skadlig medieanvändning. Vi pratar i termer av ett dem, och ett vi. Vi som vet, vi som kan, vi som förstår. Men gör vi verkligen det? Kan vi se in i framtiden? Vill vi att den framtid som våra barn växer upp i ska vara en filterad värld, en värld där vi inte söker bekämpa ondska utan där vi filterar bort den.

Vill vi att våra barn ska se övervakning som norm, eller vill vi lära dem att hantera och skydda sin integritet? Att själva kunna kontrollera vem som ser vad, vem som läser vad och bestämma hur och vad den information som vi delar med varandra används, läses…

Det livsfarliga internet, men är inte internet en spegling av livet och av mänsklig samvaro. Allt det som finns och uppstår i relationer uppstår också på nätet, på gott och ont. Det livet består av finns på nätet. Internet är lika farligt som livet, kanske är livet farligare för vi vet att vi kommer att dö, försvinna och vara borta en dag. Men på nätet vet vi att det som en gång ”hamnat där alltid kommer att finnas kvar”.

Internet är en del av livet, av vår vardag och det är fyllt med faror precis som livet, men vi måste lära oss själva och våra barn/ungdomar att hantera livet lär dem hantera internet på samma sätt. Innan vi låter våra barn ge sig ut i trafiken lär vi dem att titta efter bilar, för vi vet att trafiken är farlig. Internet är som livet i stort, fyllt med möjligheter, tillfällen, och risker samt farligheter, vi behöver våga, kunna och möta dem i livet både online och offline.

4 tankar kring ”Det livsfarliga internet – är inte värre än livet

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. EliAhl

  Bra skrivet, helt i linje med mina åsikter och upplevlser. Vill gärna berätta om ett samtal med min 15-åring (tjej). Vi pratade egentligen om lillasyster och hennes kompisar som blev utsatta för grooming, med polisutredning och allt. Då säger 15-åringen: men man blir ju kontaktat så ofta, händer hela tiden, men det vet man ju om. Jag tror att jag hanterar det bättre än du! Underförstått det är del av hennes vardag och verklighet men inte min. Hon har hittat strategier att hantera den farligheten utan att avstå från allt det goda!
  ps. Gästade i Cecilias tankar för länge sedan med ett liknande inlägg.

 3. Pingback: Jessica Bäck

 4. Bertil Törestad

  Det är bra att du intar en sådan nyanserad hållning i integritetsfrågan. Det vanliga är ju annars att tycka sig känna en befogad rädsla för att andra människor känner till uppgifter om en själv. Inom terapi och psykiskt välbefinnande är det ju öppenhet som leder till hälsa. Att bara hålla inne allt och tro att en ”storebror” övervakar är bara fånigt och ren paranoia.
  Vad är det för märkvärdigheter som folk fruktar? Vi har ju redan en mängd register i samhället.

Kommentarer inaktiverade.