En twittervägg ger massor med möjligheter

Jag skrev om vårt gemensamma ansvar för det som skrivs på en offentlig twitterväggen efter konferensen Framtidens lärande, i fredags eller om det var i lördags lyssnade jag på spanarna och då spannade Per Naroskin om leendets betydelse och startade sin spaning genom att prata om sina erfarenheter av att vara talare på en ”framtidskonferens” som valde att ha ett metasamtal på skärmen bakom honom som inbjuden som talare.

När Naroskin berättar om twitterväggen och publiken som sitter framför sina datorer eller surfplattor och skriver, inte tittar på honom, utan följer samtalet på twitter så väcker det starka känslor hos Kyle och Everdal som säger:

-Det var det värsta jag hört…

-Är det tillåtet?

Naroskins spaning handlar sedan om vikten att få feedback, vikten av äkta leenden, ja ni får lyssna på hans slutsaster i radio själva. Hans spaning är spännande ur flera perspektiv, men jag vill stanna vid Kyle och Everdals reaktioner för de ger en bild av att den omedelbara feedbacken, som ges via twitter inte kan/bör/är rumsren, vilket jag nog tycker att är. För visst ska publiken, åhörarna, lyssnarna, de sitter på läktaren kunna få delge sina synpunkter, sedan ska det naturligtvis ske på ett konstruktivt sätt, med ett tonläge som bygger på respekt.

Det är viktigt att inse att twittersamtalet, som sker i rummet har flera funktioner. Dels som back-channel, dels kan det ge fler möjlighet att fler kan ta del av konferensen och konferensens innehåll, dels att man via twitter kan fördjupa samtalet genom att dela eller bidra med fördjupande länkar, förtydligande, möjligheter till att ställa frågor, alltså få fler att delta i samtalet, men det bygger på att publik och talare möts och arbetar åt samma håll.

Det är som Jocke säger i sitt inlägg om twitter på webbdagarna Du sitter inte längre på läktaren bara för att du inte står på scenen, att vi behöver kanske gemensamma ”houserules” om att vi skapar presentationen tillsammans, genom ett möte, genom ett samarbete:

”Twittra – #webbdagarna (hissa och dissa men försök ffa vara konstruktiv. Bidra)”. Jag tror jag slarvade bort det lite i tidsbristen, men tanken var iaf att försöka uppmuntra till länkletande/delande, utvidgade kommentarer, tillägg, fördjupande insikter etc.

Det är också viktigt att den arrangör som bjuder in talare tar sitt ansvar för att sätta upp dessa houserules, och följa upp dem också.

Lyssna: Spanarna

6 tankar kring ”En twittervägg ger massor med möjligheter

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Krister Hansson

  3. Pingback: Alastair Creelman

  4. Pingback: Hakan Mol

  5. Pingback: Annica Rosvall

  6. Pingback: Framtidens lärande ett väckelsemöte? | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.