De dolda agendorna i förhållande till Internet

Läser efter flera vänners tips artikeln på SydSvenskan om Nätskräcken säljer. En intressant artikel som plockar i den statistik som finns i förhållande till Internets faror:

Det är 7 066 personer från fjorton länder som medverkat i säkerhetsföretagets undersökning. I artikeln från TT står, att det i Sverige och världen är virus och andra skadliga program som är de vanligaste brotten, men att också många fått sina konton i sociala nätverk ”hackade” samt utsatts för nätbedrägerier och trakasserier. Hur många från Sverige som deltagit framgår inte.

Sydsvenskans granskning av det svenska underlaget visar att det är 507 personer i Sverige som medverkat. Sju procent av dessa, 35 personer, ska ha svarat att de fått sina konton ”hackade”. Tio procent, 50 personer, har utsatts för ”internetbedrägerier” och drygt 250 personer anger att de fått datavirus eller andra skadliga program, något som Symantec valt att definiera som ett internetbrott.

Säkerhetsföretaget, som beskriver sig som världsledande, avslutar sin rapport med att rätt programvara håller internetbrottslingarna borta.

Slutsatsen är intressant om att vi alla behöver vara källkritiska, fundera kring avsändaren, ta ställning till hur statistik ställs samman och hur den vinklas för att sälja ett perspektiv, eller en vara. Artikeln i sig får mig att tänka på en rapport som Stiftelsen för Internetinfrastruktur gav ut redan 2008 om internetstatistik som kan vara värd att tipsa om 🙂

Det är ett gott initiativ att medierna granskar sina källor, vore bra om de gjorde det innan de publicerade larmen bara.

 

2 tankar kring ”De dolda agendorna i förhållande till Internet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Ingemar Ahlgren

Kommentarer inaktiverade.