En guide för samtalet om relationer på Internet

Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) där jag arbetar har i dagarna kommit ut med en ny guide, av Johnny Lindqvist och Ewa Torslund Unga och Internet riktad till lärare som handlar om relationer på nätet. Den är ett stödmaterial för lärare som vill diskutera relationer på nätet, tillsammans med sina elever.

I guiden finns det flera case, som man kan läsa tillsammans med sina elever och sedan diskutera, för att närma sig värdegrundsrelaterade frågor och relationer på Internet. Jag har egentligen bara en invändning mot guiden och det är att alla case utgår från lärare, elev, barn, skola.

Jag hade önskat att några case hade haft sin utgångspunkt i andra exempel, såsom vuxnas beteende i sociala medier. Risken är hamnar i en bild av att:

’Times are bad. Children no longer obey their parents and everyone is writing a book.’ –Cicero, circa 43 BC

I Guiden skulle det behövas case som handlar om andra relationer som uppstår på nätet, som den mellan kund och företag. Ett spännande case hade varit att arbeta utifrån t.ex United Airline, och pratade om hur sociala medier fungerar.

Historien bakom klippet är följande:

Last year, while he was flying from Nova Scotia to Nebraska on United Airlines, somebody broke his $3,500 guitar.

Big deal, you’re thinking. Who has time to keep track of all the things United breaks? (See bottom of story for some statistics, which suggest that several other airlines are worse.)

But Carroll and his band, Sons of Maxwell, have told their tale with rhythm, harmony, rhyme, not to mention some wicked humor, and their four-minute, 37-second complaint, “United Breaks Guitars,” above, is racking up views on YouTube.

Men jag kanske får vänta till KOnsumentverket är klara med sitt projekt Ingen blåser mig på nätet

 

5 tankar kring ”En guide för samtalet om relationer på Internet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Peter Forsman

  3. Pingback: Anne-Marie Körling

  4. Pingback: Anne-Marie Körling

  5. Pingback: .SE

Kommentarer inaktiverade.