Creative Commons -vad är det?

Det är en fråga som jag sällan ställer mig som skolombudsman för Creative Commons Sverige, men jag inser att det finns många som kanske undrar. Ett svar är:

-Det är en nödvändig kunskap i en digital vardag.

Men vad är det jag behöver kunna? Vad är det jag behöver förstå? I en digital vardag är det massor som man behöver kunna, förstå och kunna hantera, men en pusselbit är Creative Commons.

– Varför då säger du?

I en digital vardag är vi aktiva på nätet, inte bara som de som tar del av kunskap utan även som personer som delar kunskap, erfarenheter, bilder, musik, filmer och annat material som vi skapat eller som andra har skapat. I en digital vardag är det lätt att själv publicera sig, vi behöver bara kunna fylla i ett formulär för att kunna starta ett Facebook konto, eller ett twitter-konto. Och det är många, som gör det via Facebook, twitter och andra sociala medier.

I en värld där alla publicerar sig på nätet, behöver också alla kunskaper om upphovsrätten

Det märks om inte annat i att vi ständigt möter ord som:

Denna bild kan vara skyddad av upphovsrätten.

Och som en tumregel kan vi dra slutsatsen att de bilder, den musik, de verk som vi hittar på nätet är skyddade av upphovsrätten om de inte är licensierade under Creative Commons.

Upphovsrätten innebär att vi för att få använda, sprida, visa, dela med oss av dessa verk måste ha tillstånd, eller ha köpt rättigheterna från den som har upphovsrätten. Det är här som Creative Commons kommer in som en möjlighet, inte bara för den som vill dela sitt skapade så att andra får använda, sprida, kopiera och dela det med andra lagligt, utan även för oss som vill använda andras bilder, musik, filmer i vårt skapande, i presentationer i bloggposter, eller i våra statusuppdateringar på t.ex. Facebook.

Creative Commons bygger på upphovsrätten och bygger på att den som har upphovsrätten till ett verk genom en Creative Commons licens ingår ett avtal med den/de som vill använda verket, under olika villkor.

Vardagen på nätet, den digitala vardagen blir enklare med Creative Commons, som är ett licenssystem som möjliggör för de som skapar att dela sitt skapande med andra lagligt. Och Creative Commons är stort, mycket större än vad vi tror, titta bara på den här grafen som publicerades på Creative Commons blogg, men för att göra skillnad behöver Creative Commons bli en kunskap som finns hos alla, hos gemene man, så att säga.

4 tankar kring ”Creative Commons -vad är det?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Susanne Nilsson

  3. Pingback: Markku Kanala

  4. frekar06

    Kristina: Jovisst. Creative Commons är en bra licens och den hjälper mycket på Internet. Själv har jag valt en annan licens för min blogg i form av Kopimi. Den uppmanar till hänsynslös kopiering utan hänsyn tagen till upphovsrätt.

    Anledningen till varför jag valt denna är att jag verkligen utan några som helst begränsningar för användaren vill att mitt material kopieras och sprids. Med andra ord så räckte helt enkelt inte Creative Commons till för egen del då jag ville dra det hela några steg längre. Detta då jag tror på att kopiering är bra! Frekar06

Kommentarer inaktiverade.