Modebloggerskorna förändrar sättet att konsumera media

I samtal kring Internet och unga i och utanför skolan möter jag ofta föreställningar om vad unga kvinnliga modebloggar tillför eller inte tillför till sina läsare. Kontentan är att modebloggar inte tillför något, att deras bloggar är ytliga, självupptagna och spinner vidare på en föreställning om att kvinnor är objekt. I andra samtal förfasas vuxna över språket och tonläget i dessa bloggar.

Jag vet inte om vi har rätt att göra så, men samtidigt tror jag att alla generationer har gjort så gentemot den uppväxande generationen tittat på den med frågande ögon och avfärdat deras beteende som något som vi inte förstå och något som är märkligt samt vi förfasar oss över dem.

‘Times are bad. Children no longer obey their parents and everyone is writing a book.’ –Cicero, circa 43 BC

Men jag tror att vi behöver titta på dessa modebloggar med andra ögon, se vad de tillför, hur läsare och skribent samspelar, hur samtalen ser ut. Hur unga läser, konsumerar och skapar media tillsammans. Precis som MTV förändrade vårt sätt att konsumera media, så förändrar modebloggar, dagens ungas sätt att konsumera media och se på media samt hur de vill förhålla sig till media, skribenter etc.

Jag undrar kort och gott när vi, vuxna i och utanför skolan, de stora mediehusen kommer att ta till sig modebloggarna, se på dem med öppna ögon, förstå att de förstår mediet (internet/bloggen) och sina läsares beteende för att möta den unga publiken och ta till sig modebloggerskornas sätt att förhålla sig till media. När kommer sociala medier att bli medier som vi tar på allvar? När kommer ungas mediebeteende att förändra vårt sätt att se på media? När kommer vi att ta unga kvinnor och unga män på allvar?

Läs mer om Blondinbellas tänk i en tidigare bloggpost om modebloggar

2 tankar kring ”Modebloggerskorna förändrar sättet att konsumera media

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Emelie

    Mycket tänkvärt! Jag har förresten läst din blogg ett litet tag och länkat från min, så tänkte det var dags att ge sej till känna. 🙂

Kommentarer inaktiverade.