Skolan är viktigare än någonsin på Internet

 

The Keys av Peter Alexanderson CC (by, nc, sa)

Jag är barnsligt förtjust i sociala medier, för att de skapar möjligheter för kommunikation i flera led och med människor som jag med största sannolikhet aldrig träffat annars. Sociala medier skapar genom sitt sätt att fungera möjligheter för mig att lära, förstå och utveckla nya färdigheter. Det tilltalar mig. Samtidigt är jag skrämd av den förförelsekraft som finns i dessa verktyg, att de kan konsumenera hela mig, min vardag och jag kan om jag vill ägna hela min vakna tid till att bara hänga med människor som är intresserade av Star Wars, av fotografi och aldrig ta in något av det som sker i ”vardagen”, det som sker i riksdagen, ute på gatan, etc. Jag skräms av min vilja att tillhöra och tillföra något som andra tycker om, att jag styrs av siffror som inte har någon betydelse. Att min skrivande reduceras till att antalet klick, att mina motivval blir dem som får flest klick på flickr. Vad blir då kvar av mig, av min utveckling? Blir inte jag bara resultatet av det som andra vill veta, höra, se, läsa. Sedan undrar jag naturligtvis vad blir kvar av oss som samhälle om vi inte tar del av samma intryck, inte värderar samma viktigheter… etc

I en värld där vi alla kan skapa oss ett eget nyhetsflöde, där vi inte automatiskt tar del av den utveckling som sker i mellanöstern, eftersom vi inte lyssnar på samma radiokanal, tittar på samma TV-kanal eller läser samma tidning. Vilken roll spelar skolan där? Personligen tror jag att skolans roll är avgörande för att de som växer upp ska få en gemensam kunskapsbas, och för att alla oavsett bakgrund och socialgrupp ska få samma möjligheter. Skolan behöver ge barnen kunskaper i att förhålla sig till den medievärld som de växer upp i på gott och ont.

Vi som arbetar i skolan måste också lära och hantera sociala medier, de fördelar och nackdelar som finns med kanalerna. Skolan måste kunna lära ut hur vi ska hantera dessa medier, lära ut hur dessa medier hanterar oss, visa affärsmodellerna som finns och som inte är att allt är gratis, utan som bygger på idéen om att sälja data, kunskaper om oss och våra beteenden.

I mitt arbete på Webbstjärnan vill vi hjälpa skolor och lärare att ta sig an den komplexa medievardag som vi lever i. Vi vill att lärare och elever ska lära sig hantera den, och vi gör det genom att vi vill förmedla kunskap och skapa förutsättningar för lärare och elever att få digitala kunskaper i förhållande till mediet, förstå Internet. Vi gör det genom vår tävling Webbstjärnan och genom att vi bjuder in till en föreläsningsserie kring Internet:

Alla våra föreläsningar är dessutom gratis det är bara att anmäla sig på Webbstjärnan sajt.

16 tankar kring ”Skolan är viktigare än någonsin på Internet

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Stefan Pålsson

 3. Pingback: Peter Wirhed

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. Pingback: Elisabeth Landström

 6. Pingback: Ewa-May Hedenström

 7. Pingback: Ewa-May Hedenström

 8. Pingback: Anne-Marie Körling

 9. Pingback: Anne-Marie Körling

 10. Pingback: Anne-Marie Körling

 11. Pingback: Annika Aspling

 12. Pingback: Eva Appelgren

 13. Pingback: Sven Rentzhog

 14. Pingback: Länkskafferiet

 15. Pingback: maharajmeister

 16. Pingback: maharajmeister

Kommentarer inaktiverade.