Dagens bild fick mig att undra…

Jag tog en bild idag, vilket jag gör varje dag, mer eller mindre passionerat, mer eller mindre genomtänkt, och sedan då…

Min bild ser ut så här:

Farväl - Goodbye

men ju mer jag tänker på det så undrar jag om min bild… Har vi inte sett bilden förut, i andra versioner, med andra figurer, och vad gjorde då jag?

Jag undrar finns det någon originalitet eller är vi inte alla bara resultat av det som vi tagit del av och ut kommer versioner, kopior i en eller annan form av det som någon annan redan skapat…

10 tankar kring ”Dagens bild fick mig att undra…

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Cecilia Bengtsson

  Jovisst är det nog så och jag kan ju bara gå till mig själv som lär, tar intryck och härmar. Och ofta önskar att jag var den nyskapande och nytänkande men å andra sidan är jag glad över mitt vidgande lärande via sociala medier, mina världar växer, förståelsen och behovet av att bearbeta allt blir ofta en slags efterhärmning. Du är för mig oftast originell – en som jag tar intryck av. Kanske en del av originalitet inte enbart ligger i tanken och idén utan också i hur man uttrycker och förmedlar det och att det då inte behöver vara ngt nyskapande?

 3. Lars L

  Och härigenom har du då – enligt vissa – förhindrat en eller fler ”kulturskapare att leva på sitt skapande” genom att ”stjäla” en genial idé. Nämligen idén att fånga en person som står framför en spegel… 😉

 4. Mathias Klang

  Finns det någonsin något nytt? Tänker regelbunden på en citat från Rosens Namn av Umberto Eco. Det är naturligtvis inte hjälten som uttrycker tanken att:

  … because there is no progress
  in the history of knowledge… merely a continuous
  and sublime recapitulation.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Men frågan blir då den som jag inte våga säga högt, vad är det då vi påstår är originalitet? Är det att vi blir medvetna om något som vi som inte tidigare sett som så viktigt…
   Tack för citatet.

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

     Åh, tack Mathias, autenticitet, var det ja. Autentisk, men vad innebär det? Äkta finns inte, bara autenticitet… Jag får fundera kring den. Vem avgör om man är autentisk… den goda smaken, eller konventionen, eller gör jag det?

     1. Mathias Klang

      Goda smaken eller konvention är nästan samma sak. Inget att ha om man ska se historiskt. Mycket av det som vi idag hyllar var missförståd eller rent av föraktad av samtiden.

      Du bestämmer. Enkelt.

Kommentarer inaktiverade.