Hur är det att arbeta med webben i skolan?

I mitt arbete på Webbstjärnan har jag lyckan att träffa lärare som arbetar med Internet tillsammans med sina elever. För någon vecka sedan var jag i Göteborg och träffade Pernilla Liljeberg som arbetar med sina elever med Internet i skolan.

De som inte arbetar med elever har ofta en bild av att arbetet med Internet ska vara enkelt och ske lätt men den här bilden ger Pernilla på sin blogg i inlägget ”Skam den som ger sig” av att arbeta med Internet tillsammans med elever:

I augusti kom jag på den enastående idén; alla elever i årskurs 3 på Mikael Elias gymnasium i Göteborg ska skapa en hemsida i kursen Projektarbete. Det finns självklart många fördelar med att jobba på webben, inte minst i den här kursen. Att dessutom Webbstjärnan står för både kostnader och support gör inte saken sämre. Sagt och gjort, 130 elever fick i uppgiften att skapa varsin hemsida. Hur de skulle använda hemsidorna skilde sig åt beroende av projektets syfte och mål, men alla skulle ha en blogg där processen dokumenteras. /…/

 

hur svårt kan det vara; ungdomar är ju uppvuxna med webb, bloggar och Facebook. Det har inte varit lätt, men skam den som ger sig!

Som jag och eleverna har kämpat, med subdomäner, WordPress och e-handel. Jag har ofta blivit förvånad över att jag är den som kan mest, som vågar prova mig fram och leta efter svar. Jag inser nu att jag missbedömde mina elevers förkunskaper.

Tyvärr tror jag att det är något som ofta sker i skolan. Lärare som tror att eleverna redan kan allt, och att deras egen kunskap inte räcker till. Men där har lärarna fel, och genom att inte undervisa om webb och digital kompetens missar eleverna grundläggande kunskaper för den värld de lever i. Och lärare, i sin rädsla att inte veta mest eller kunna allt, glömmer bort att lärande är ett samspel, en gemensam resa, i vilket vi hela tiden måste prova nya vägar.

Att arbeta med Internet i skolan är att göra en resa tillsammans med sina elever och det ger möjligheter att utvecklas tillsammans.

 

5 tankar kring ”Hur är det att arbeta med webben i skolan?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Hur är det att arbeta med webben i skolan? | Kristina Alexandersons blogg | Utbildning på nätet | Scoop.it

  3. Pingback: Gabriella Hedman

  4. Pingback: Helena Roth

  5. Helena Roth

    Mycket intressant och belyser en ack så viktig punkt! Jag tror du har helt rätt i att det finns gott om människor, i olika roller, som är rädda för att ”visa sig okunniga” för att man tror/förväntar sig att de andra/någon annan kan så mycket mer. Förväntningar är inget bra, de stjälper bra mycket oftare än de hjälper har jag funnit, även i mitt yrkesliv, som inte alls har med skolans värld att göra.

Kommentarer inaktiverade.