Är sociala medier som Flickr – ett verktyg för att bli en innovativ fotograf?

PB070623.tif av Sigfrid Lundberg cc (by, sa)PB070623.tif av Sigfrid Lundberg cc (by, sa)

Jag skrev om gårdagens bild och hur en del av mina bilder – bildidéer föds. Mina erfarenheter bygger på att jag under snart ett år har skapat stilleben, av och med plastleksaker. Och i mångt och mycket kan mitt inlägg läsas som förklaring av vikten av det sociala mediet och hur kommentarer kan vara ett igångsättare mitt fotograferande.

Lyckan blev dock än större när jag i kommentarerna fick jag en reflektion av en av de fotografer som jag beundrar allra mest Sigfrid Lundberg som skriver följande i en kommentar:

Här finns massor av problem. Som t ex: Hur skapar man en innovativ miljö?  Hur får den kreative veta om han eller hon gjort något bra?

Lawrence Page rank i Google gynnar det som är mainstream. De etablerade sanningarna. Flickr’s interestingness väljer ut solnedgångar i HDR och den värsta pekoral. Detta är dagens sanning. Det är emellertid ungefär lika sant att antalet besökare och interestingness för mina bilder i Flickr faktiskt speglar hur bra de är.

Så ja, jag tycker att besökare i Flickr kan hjälpa i den kreativa processen.

Det blev ett inte riktigt färdigt. Vad jag försöker säga är att sociala teknologier inte skapar kvalitet. Men ger en måttstock.

Alla de problemen ser jag också, och synnerhet i förhållande till lärande och sociala medier, för jag instämmer i Sigfrids slutsats om att sociala teknologier, som flickr är att de gynnar mainstream. De kan inget annat göra. Jag inser också att mycket av det som skapas på flickr och som är genialt aldrig kommer den stora massan till del, vilket är en brist, men skolan bör och ska kompensera. Vågar elever skapa utanför mainstream, utanför normerna när alla kan se? Alla bedömer, alla kommenterar eller snarare inte kommenterar, när de inte förstå, inte vet vad de ska säga etc. Vilka möjligheter skapar sociala medier, sociala teknologier för att vara avvikande, innovatör egentligen?

I min värld är dock mottagarna viktiga och i bland delaktiga i processen på ett eller annat sätt, kommenterar i bland, genom bilder i bland, genom att ge perspektiv, kameravinklar etc. Inspiration får jag genom flickr, genom bilder och genom möten. Sigfrids bildström inte bara inspirerar mig den utmanar mig… Tänk om….

3 tankar kring ”Är sociala medier som Flickr – ett verktyg för att bli en innovativ fotograf?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Victoria Lagerkvist

  3. Pingback: Victoria Lagerkvist

Kommentarer inaktiverade.