BETT – teknik i skolan – några korta reflektioner

Jag har varit på BETT, tredje året i rad. BETT är en teknikmässa i London för skolan, främst riktad mot det brittiska skolsystemet och i fokus står tekniken, Smartboards, 3D-animationer, ipads, datormöbler, skåp, filterlösningar för skolan. Mässan i sig är spännande för den ger en bild av vad som är det senaste som branschen vill sälja på skolan, och det är hårdvara, olika tekniska lösningar och sedan fungerar allt som det ska. Sedan har vi en skola i tiden, som stimulerar och motiverar barn och vuxna.

För tredje året i rad undrar jag var är innehållet? Var är hur:et? Hur ska tekniken användas, varför? Men också vilka utmaningar skapar tekniken, vilka didaktiska utmaningar möter lärarna, skolledarna, eleverna? Hur löser de dem? Och vilket stöd finns då i tekniken?

Mässan är till för att sälja, men jag tror att många skeptiska lärare skulle man vinna över om vi ganska förutsättningslöst pratade om hur:et, problemen, frågorna och de svar som vi söker, kanske inte har men får.

Kring BETT-mässan anordnas en rad seminarier riktade mot den svenska skolan och de fyller säker igen en del av de luckorna, men jag tror att det didaktiska samtalet kring teknikens roll i skolan måste föras dagligen, i skolvardagen, förutsättningslöst och med fokus i läroplanens mål och ämnesplaner.

5 tankar kring ”BETT – teknik i skolan – några korta reflektioner

  1. Pingback: Tomas Nyberg

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Thomas de Ming

  4. Hannes Bengtsson

    Jag gjorde själv min andra BETT-resa i år och blev lika besviken på mässan iår som 2011. Bara en massa gadgets. Jag åker till BETT för att göra studiebesök, lyssna på intressanta föreläsningar och för att nätverka. Ruben Puentedura sa något vist på DiU och Lin-Educations mingel i onsdags. ”Gå fram till en försäljare och be honom inte förklara hur prylen fungerar, utan vad den kan göra för att omdefiniera lärandet.” Jag undrar hur många som hade köpt en röstningsmaskin för 1200 kr om de visste att man kunde ravdet gratis på Google Apps?

  5. Pingback: SBC Hässleholm

Kommentarer inaktiverade.