Wikipedia en fri källa – alla kan bidra, men alla får inte att använda den

Det är med stor förvåning som jag tar del av den sanning som kommer hem:

– Vi får inte använda Wikipedia som källa för att lösa den här uppgiften!

Jag står där frågande och säger: Vad ska du då använda för källor? Hur ska du hitta ”fakta” till uppgiften som du ska lösa?

-Vi får använda NE.

Men, vi har inte NE hemma och varför får ni inte använda Wikipedia? undrar jag?

-För att vem som helst kan ändra i Wikipedia.

Den är för fri, för öppen, för tillgänglig helt enkelt. I min värld är just den sanningen en av Wikipedias styrkor. Det är en webbplats som bygger på sin öppenhet och en tilltro till människan, till oss som människor: att vi är kompetenta, att vi ska få tillgång till gemensamma kunskap fritt, att öppenhet och möjligheter generar mer kunskaper/mer information. Det grundläggande i Wikipedia och i konstruktionen av Wikipedia är att det tror på oss som använder uppslagsverket, vi som bidrar till uppslagsverket, vi som söker kunskap.

Varför tror inte alla på Wikipedias möjligheter till fri kunskap, till fritt kunskapande, på ett medvetet arbetssätt med källor och källhantering? Varför arbetar de inte med källan i stället för mot den?

Mitt vardagsdilemma…

10 tankar kring ”Wikipedia en fri källa – alla kan bidra, men alla får inte att använda den

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Paul Belfrage

 3. Pingback: Thomas Nordlund

 4. Pingback: frekar06

 5. frekar06

  Kristina,

  Det bästa svaret på om man från skolans sida menar att man inte får använda Wikipedia som källa är att hänvisa till den studie som Nature gjorde där man jämförde Wikipedia med Encyklopedia Britannica inom ett antal expertområden. Det visade sig att de hade ungefär lika många allvarliga faktafel. Den undersökningen gillade inte Encyklopedia Britannica kan man säga.

  Det är oerhört märkligt att man fortfarande från en del håll direkt motverkar användningen av världens i särklass största uppslagsverk i skolan. Särskilt allvarligt är det därför att det motverkar centrala delar av våra styrdokument att agera på det här viset där man betonar vikten av källkritik, öppenhet och frihet. Frekar06

 6. Pingback: kjellaug ellingsen

 7. Pingback: Nicklas Malmsjö

 8. Pingback: Emil Jansson

 9. David

  Märkligt, måste vara lärarens personliga tycke. På Högskolan (MDH) när jag pluggade så fungerade Wikipedia utmärkt som källa.

Kommentarer inaktiverade.