Creative Commons eller inte – är det frågan?

En vän till mig säger alltid, när vi pratar om val, om Internet, om det som skrämmer mig:

-Kristina titta tillbaka och fundera kring alternativen? Vad skulle du gjort annorlunda? Hur skulle det hjälpt dig? Sedan säger hon, men nu när du startar ett nytt projekt då gör du kanske andra val, med den erfarenhet du har.

Nja, säger jag, jag tror inte det. Men det betyder inte att jag valt rätt, om det nu finns något rätt. Jag har valt utifrån min övertygelse, utifrån vad jag tror på, men förmedlar jag det?

Jag är fullständigt mållös inför Internets möjligheter till spridning. Det där som kallas viral spridning. Ni vet allt det där som vi pratar om, men som vi bara ser hända andra…

eller den här versionen som sprids via George Takeis fanpage på Facebook…

Som uppdateras med en ny version skapad av ett fan

Jag tänker tillbaka, varför gör jag det jag gör? Vad vill jag uppnå? Ville jag bli känd? Ville jag bli fotograf? Vad ville jag?

Jag ville mycket, jag ville pröva, jag ville leka, jag ville utmana mig själv. Jag ville göra en Stéfan. Jag ville lära mig mer om Creative Commons, få en möjlighet att dela tillbaka, lära ut. Men mest gör jag det jag gör för att jag tycker om det, för att jag tycker att det är SKOJ!!! Naturligtvis skulle jag kunna säga att med mina bilders spridning så har jag spridit kunskap om Creative Commons, men samtidigt undrar jag om det är så det fungerar. Vilken roll spelar licenssystemet för att jag ska kunna sprida det som jag skapat? Är det en viktig pusselbit?

Jag har imponerats, jag har skrattat, jag är stolt, men samtidigt blir jag fundersam, var syns Creative Commons i det här? Hur ser de som ser dessa collage att de sprids under Creative Commons?

Ja, visst, du får bearbeta. Du får skapa nytt med utgångspunkt från det som jag skapat, men inte utan att ange att det är mina bilder som du skapat utifrån, att det är mina bilder som du bearbetar, men vad vet jag kanske är det bara okunskap, eller en del av lyckan att hitta något spännande på Internet

Sedan tänker jag på vad min vän sedan brukar säga, om Creative Commons:

-Naturligtvis kommer ditt material att missbrukas, så är det bara. Men vad är alternativet? Tror du att om du publicerar dem med ett (c) att ditt skapande inte skulle missbrukas, inte skulle användas, inte spridas…

Sedan tittar jag på min vän över köksbordet och hon tittar tillbaka och säger:

-Utan ditt fotoprojekt skulle jag inte känna till Creative Commons, bara så du vet.

1 tanke kring ”Creative Commons eller inte – är det frågan?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.