Du lär väl dina elever Googla?

Det har varit ett samtal som pågått ett tag, kring Googles nya användaravtal, att de samkör all data mellan olika tjänster allt för att du ska kunna få de bäst anpassade annonserna efter dina intressen och behov. Enligt Mashable (via SVT så innebär det följande)

1. Google kan samköra personlig information från en tjänst med personlig information från en annan. Till exempel kan Google kombinera dina Youtube-vanor med dina nätsökningar och filtrera fram lämpliga personaliserade sökträffar.

2. För att dra full nytta av Googles tjänster måste du upprätta en publik Google-profil med bild och namn. Användare som redan har din mejladress eller annan information som identifierar dig kommer att få se din Google-profil, komplett med bild och namn.

3. Sökträffarna styrs av ditt sökbeteende. Har du bloggat om att du inte köper det där gymkortet i januari i alla fall? Google kommer att ta bort dessa annonser. Mejlat en kompis om att du tänker köpa en hundvalp? Google lägger in annonser om kennlar i närheten.

4. Ditt nätbeteende hamnar i händerna på annonsörer. Google säljer inte identifierbar personlig information direkt till annonsörer, men de massiva mängderna av information om hur användarna beter sig delas med annonsörer så att dessa kan bli vassare och mer målgruppsinriktade i sin reklam.

5. Din personliga information lagras för evigt. Meddelanden, surfning, aktivitet…allt sparas och kan användas för senare analys.

Jag säger bara det, Du lär väl dina elever att Googla! Att vi är medvetna om att det vi Googlar är kopplat till den data som vi lämnat till Google tidigare, eftersom alla våra Googlingar kommer att styras av vårt tidigare sökbeetende och de kunskaper som Google har om dig som användare utifrån den data som du medvetet eller omedvetet lämnat över till Google och alla deras tjänster.

Så lär dina elever att Googla, jämföra sökresultat från olika datorer, googla hemma, och googla samma sak i skolan jämför sedan sökresultaten, skiljer de sig åt? Om så vad beror det på? Bra övning, spännande och utmanande.

Sedan kan ni prata kring vilken betydelse ett individualiserat sökresultat har för vår sätt att se på världen, om det påverkar vår världsbild och om så hur.

19 tankar kring ”Du lär väl dina elever Googla?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Annelie Drewsen

 3. Pingback: maloki

 4. Pingback: Annika Aspling

 5. Pingback: Mats Larsnäs

 6. Pingback: Niclas Stensson

 7. Pingback: AnnCharlotteR

 8. Pingback: Nicklas Malmsjö

 9. Pingback: jeanettedierks

 10. Pingback: jeanettedierks

 11. Pingback: Emil Jansson

 12. Pingback: Maria Sjögren

 13. Pingback: cecilia Nilsson

 14. Pingback: Pernilla Rydmark

 15. Pingback: charlotta wasteson

 16. Pingback: Kolla källan

 17. Pingback: Malin Jeppsson

 18. Pingback: Privatläraren Sthlm

 19. Pingback: Suzan H Lindberg

Kommentarer inaktiverade.