Den uppkopplade generationen – ett hot eller en möjlighet #SEframtid

Jag sitter och läser Jan Kallbergs bok om Framtidens Internet som hot och möjligheter och fastnade i avsnittet som handlar nästa generations internetanvändare där han först beskriver den uppkopplade generationen med följande ord:

Tanken med den uppkopplade generationen är att de kan så mycket mer, har vidare vyer och ser allt vidare än tidigare människor på den här planeten. De har fått gåvan, de har slickat sargen på den heliga vinkalken och de är de smorda.

Men sedan frågar sig om det:

faktiskt kan vara så att den uppkopplade generationen kan vara den mest insnöade generationen någonsin? Genom sociala media, filtrerad information, selektivt informationssökande, exklusiva uppkopplade bekanta som delar preferenser och värderingar byggs en isolerad, enkelspårig och obildad verklighet upp. /…/

 

Tanken med mycket av de tjänster som den uppkopplade generationen återkommande hänger sig åt att utnyttja fångar upp deras preferenser och skräddarsyr tjänster som direkt motsvarar det lagrade valen de gjort tidigare. Det låter underbart. Äntligen kan vi få vad vi vill ha, enbart det vi vill ha och inget hindrar oss från att nås av den information som vi verkligen söker. Problemet är bara att det fungerar som att avla på de dummaste kossorna, efter ett antal generationer får du tämligen konstiga djur.

 

Den uppkopplade generationen kommer om dessa antaganden stämmer att återupprepa vad de redan tycker, de filtrerar bort information som inte passar deras weltanschauungen och syn på verkligheten, de prenumererar på information som är redan designad för att passa deras preferenser och val. Detta gör att de sakteliga glider in i en bekväm, omsluten och välkonfigurerad fiktiv verklighet. Vi blir eremiter i vår egen verklighet när vi låter Internet vara verkligheten – och utestänger den reella verklighet som omger oss.

Ja, hur ser framtiden ut för den kommande generationen och hur påverkar det vårt samhälle. Den uppkopplade generationen och deras världsbild kan vara en utmaning, men samtidigt en möjlighet och kanske är något av båda ”sanningarna” en realitet.

Det vi vet är att tekniken är här och vi måste hantera den. När jag läser om sociala medier och filtering så tänker jag genast. Kunskap! Vi måste sprida kunskap, kring hur sociala medier fungerar, hur filterna styr den information vi tar del av. Vi måste lära ut hur man värderar informationen som sköljs över oss. Skolan, föräldrar måste ta sin roll på allvar att ge en bredd av perspektiv, det är en utmaning, som Jan inte är ensam om att belysa du kan läsa mer om den i Filterbubblan. Frågan vi måste ställa oss är vilken verklighet tar vi del av genom sociala medier, och hur styrs den information som vi tar del av våra tidigare val…

Möjligheterna är  ta del av en mångfald av perspektiv, världsbilder, möjligheter finns ju också på Internet, den möjligheten måste vi kunna erbjuda.

Ta del av .SE:s seminarium kring framtidens internet (del 1 och del 2), där bland annat Jan Kallberg pratar och ikväll är Jan Kallberg gäst hos studiobronx och du kan ta del av hans tankar kring framtidens internet live 17.30

2 tankar kring ”Den uppkopplade generationen – ett hot eller en möjlighet #SEframtid

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Patricia Diaz

Kommentarer inaktiverade.