Wikipedia – skolans främsta sociala medium!

Jag behöver bara säga det, använd Wikipedia mer i skolan, vilken resurs. Undersök källan, webblatsen, grotta in er i den. Den är fri att bearbeta, fri att sprida, fri att bygga vidare på.

Jag fick nedanstående infografic i min mejlbox och när jag tittar på den slås jag av några korta fakta som är intressanta.

-studenter använder wikipedia mer än bibliotek…
-99% hamnar på top tio i Googles-page-rank (spännande och intressant, Google + wikipedia = <3 )
– att det fortfarande är så många lärare som förbjuder Wikipedia (73%)…
– wikipedianerna är män (varför?)

Men coolast är att källorna är angiva, lycka, transparens så nu kan jag kolla om det stämmer, vilka källor de använder för att presentera sin världsbild och det kan du också.

Men mitt råd till alla lärare är använd Wikipedia i skolan, lär genom och av Wikipedia, som källa som verktyg för att skapa en källa, för att skapa fakta, för att förstå CC-licenserna, för att samarbeta, för att hitta fakta, för att hantera källor, etc. Men sluta inte där: utan granska Wikipedias världsbild, sajtens värderingar, stämmer de överens med hur sajten byggs upp, fungerar wikipedia på samma sätt i olika språkversioner? Det finns så mycket man kan djupdyka ner i när det kommer till WIkipedia, så gör det och gör det tillsammans med era elever.

Wikipedia
Via: Open-Site.org

7 tankar kring ”Wikipedia – skolans främsta sociala medium!

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Lennart Guldbrandsson

  Visst är det en bra informationsbild, även om den är lite problematisk på sina ställen:

  * andelen lärare som ”förbjuder” Wikipedia är oerhört svår att mäta, framför allt om man inte tar med faktorn: ”Hur många diskuterar *aldrig* källkritik över huvud taget?”

  * siffran som jämför Wikipedia och Encyclopaedia Britannica är numera ganska gammal. EB har nog inte blivit så hemskt mycket bättre, men för Wikipedia är det annorlunda. Det finns dessvärre inte några aktuella siffror, men kanske kan de exjobb som Wikimedia Sverige utlyst ändra på den bristen.

  * det var troligen inte Wikipedia som gjorde att EB var tvungna att sluta trycka. Det finns en bra artikel i Wired som uttrycker det bra: http://www.wired.com/epicenter/2012/03/wikipedia-didnt-kill-brittanica-windows-did/

  * mitt blogginlägg från något år sedan om lärare har fortfarande ganska stor aktualitet: http://wikimediasverige.wordpress.com/2010/12/03/larare-forbjod-elever-att-anvanda-wikipedia/

  Tack annars för ett bra inlägg

 3. Pingback: Alastair Creelman

 4. Pingback: Hanna Wilhelmsson

 5. Pingback: Ann Markström

 6. Pingback: Daniel Hansson

Kommentarer inaktiverade.