Diskuterar du den övervakning som sker på nätet?

I diskussionen kring övervakningen på nätet foksueras debatten ofta på statens övervakning, storebror ser dig, genom lagstiftning som FRA-lagen och datalagringsdirektiven. Det är en viktig diskussion, som alla behöver föra. Men min bild av debatten kring statens övervakning av oss på nätet är att den förs mest av aktiva på nätet, jag undrar ofta varför.

I samtal kring diskussionen om statens övervakning är i min värld det viktiga hur en allmän övervakning av alla medborgare påverkar vårt sätt att se på varandra. Jag anser inte att staten ska behöva övervaka sina medborgare bara för att de kan. Visst, övervakning ska kunna ske om misstankar finns om att jag begår brott då kan jag förstå att jag blir övervakad, men annars inte.

I debatten kommer ofta ett argument fram om att har vi inte gjort något orätt så spelar det inte så ingen roll, för då har jag ingen anledning att vara orolig. Men det spelar roll, för hur staten, myndigheterna och medborgarna ser på andra medborgare.

Kanske har Jan Kallberg rätt när han säger: Det spelar ingen roll om staten samlar all denna data om oss för staten har ändå inga resurser att bearbeta den. Men det spelar roll, för vilket samhälle vi blir/är och hur det samhället ser på sina medborgare och deras frihet.

Frågan jag ställer mig är: Hur ser vi på våra medmänniskor i ett samhälle där vi måste övervaka alla?

3 tankar kring ”Diskuterar du den övervakning som sker på nätet?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Marcin de Kaminski

  3. Pingback: Mats Lindholm

Kommentarer inaktiverade.