Hur väljer du profilbild, vilken livsstil ställer du ut med hjälp av sociala medier?

Jag ägnar en del av min fritid åt att fotografera. Jag tar bilder eller göra bilder ofta repliker av bilder som jag tycker om.

Mitt bildintresse har också fått mig att fundera mycket på vilken bild vi ger av oss själva genom sociala medier. Hur väljer vi att skildra oss själva? Vilken bild vill vi ge av oss själva som person? Hur väljer vi avtar/profilbild? Vad vi vill säga med den avtar/profilbild, som vi väljer? Jag undrar ofta om valet av avtar/profilbild handlar om att den beskriver oss som vi är eller så som vi vill vara? Eller det vi vill förknippas med? Jag funderar också mycket kring hur ofta olika personer byter profil/avatar, samt varför? Jag undrar lika mycket över de som aldrig byter profilbild/avatar, förändras de aldrig?

Hur väljer du avatar/profilbild? Vad vill du säga med din avatar/profilbild?

Sedan undrar jag såklart över vilka bilder delar vi i sociala medier, vad vi dokumenterar och varför? Varför dokumenterar vi den mat vi äter? Det kaffe vi dricker? Våra barns uppväxt, framsteg? Jag tror att Mathias Klang är inne på ett spår när han säger att sociala medier handlar om en preformance lifestile, att sociala medier inte handlar om att koppla ihop oss med vänner utan att vi genom de sociala medierna ställer vi ut en oss själva och den livsstil som vi vill förknippas med. Vi vill leva bra, genomtänkta liv, ge en bild av oss själva som unga vackra, glada och lyckliga.

Men jag har också funderat mycket kring hur semantiken i sociala medier påverkar vad vi ställer ut av våra liv, för vi vill bli gillade på Facebook. Vi vill att våra bilder ska bli uppskattade, bli favoriter. Frågan jag ställer mig är om det gör att vi publicerar, ställer ut det liv som vi tror att andra kommer att uppskatta, eller om vi ställer ut det som retar andra, eller vilka motiv som finns bakom det vi publicerar. Vilken bild vill vi ge av oss själva och varför?

Väljer vi en profilbild som andra kan gilla, som andra vill följa, eller väljer vi en bild som illustrerar bilden av oss själva? Ingen vill följa ett ägg (twitters default-avtar) eller? Sedan är frågan hur långt vi går i denna vilja att ställa ut vårt liv, vår livsstil och jag undrar ofta om inte detta publika liv också gör att normerna blir än snävare och hårdare, att vi blir än mer inskränkta. Vi kommer att dela, visa det av våra liv som vi tror att andra kommer att uppskatta, vi vill ju att många ska uppskatta oss och utställningen som sker i sociala medier av vårt publika liv.

7 tankar kring ”Hur väljer du profilbild, vilken livsstil ställer du ut med hjälp av sociala medier?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Therese Tjernström

  4. Pingback: Anna Eriksson

  5. Pingback: Roslagslinks

  6. Pingback: Alastair Creelman

  7. Pingback: Per A. Godejord

Kommentarer inaktiverade.