Webben ger möjligheter för det vidgade textbegreppet i skolarbetet

Det här blogginlägget ingår i Centrum för lättlästs bloggstafett om språk, makt och demokrati. Mer information om bloggstafetten och fler blogginlägg hittar du på Centrum för lättlästs hemsida.

När jag fick frågan om jag kunde vara med i bloggstafetten kring språk, makt och demokrati så var svaret ett enkelt ”ja”. Sedan har dagarna gått och jag har funderat kring hur ska jag närma mig temat. Vad är centralt när det kommer till allas förutsättningar för att få tillgång till litteratur, nyheter och information var och ens förutsättningar?

Mina tankar far genast till de möjligheter som webben kan ge till barn, unga, vuxna att använda det vidgade textbegreppet för att ta del av information. Webben ger oss som skribent möjlighet att använda flera olika medier för att förmedla mitt budskap, allt från talsyntes till film, till ljudfiler till bilder.

I mitt arbete med Internet i skolan och Webbstjärnan ser jag många lärare som tillsammans med sina elever använder webbens möjligheter för att göra skolarbetet tillgängligt för var och en utifrån deras behov. Vi ser klassbloggar med talsyntes, texttolkningar med hjälp av bilder, elever som illustrerar sina texter med egen skapade bilder, filmer och animationer, allt för att göra skolarbetet tillgängligt för alla och på allas villkor.

I mitt arbete på Stiftelsen för Internetinfrastruktur är det viktigt att den information som vi skapar kan nå så många som möjligt, så att alla kan få kunskaper om hur information på Internet skapas, därför har vi aktivt fattat beslut om att tillgängliggöra vår kunskap via olika medieformer såsom text, bild, film. Allt är dessutom tillgängligt under Creative Commons så att andra kan bearbeta och sprida vidare informationen. Kunskap är en förutsättning för demokratin.

9 tankar kring ”Webben ger möjligheter för det vidgade textbegreppet i skolarbetet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Andreas Wåhlström

  4. Pingback: Veneta Z Blendulf

  5. Pingback: Lars Clemensson

  6. Pingback: KristinaAlexanderson

  7. Pingback: Redaktionen

  8. Pingback: Camilla Batal

  9. Pingback: Anne-Marie Körling

Kommentarer inaktiverade.