Maktförhållanden på Wikipedia kan de påverka innehållet?

Jag träffade som sagt två grymt spännade män häromdagen för att prata om Wiki-skills. Vi kom att prata en hel del kring Wikipedia och vilka kunskaper som du som medborgare behöver för att hantera Wikipedia, jag skrev om mitt perspektiv på samtalet i en bloggpost på temat wikipediakunskap medborgarskap häromdagen.

En annan fråga som vi också närmade oss var frågan kring makt, vem som har makt över innehållet på Wikipedia, är det vi som användare, eller de som aktivt redigerar, bygger och skapar innehåll på Wikipedia? Visst båda grupperna beror av varandra, utan användare har inte de som skriver på wikipedia lika mycket makt. Men onekligen har de som bidrar mer makt över innehållet än jag som bara redigerar i mån av lust och tid. Så frågan vi måste ställa oss är vilka är det som redigerar Wikipedia och varför? Vad krävs för att man ska kunna bli en aktiv del av Wikipedia? Är det lätt eller svårt att bli en aktiv, och vad krävs det för kunskaper eller egenskaper?

Jag tror att det är viktigt att belysa maktfrågan stort, för det är bara när fler blir medvetna om att det är en liten, ganska homogen grupp [yngre – män -medelklass] som aktivt skapar och underhåller Wikipedia. Jag tror att det är viktigt att prata om att det kan troligen har betydelse för innehållet, och för återväxten av nya wikipedianer. I synnerhet när Wikipedia är en så självklar del av vår vardag på Internet.

Sedan undrar jag ofta om inte tröskeln ökar för de som vill bli en del av projekt Wikipedia, jag bär på en känsla av att de enkla artiklarna redan är skapade, och då blir svårigheterna: Var ska jag börja? Hur börjar jag? I vilken ände. Wikipedia säger börja som användare – sedan i sandlådan, jag säger i din vardag. Bidra med kunskaper, med innehåll och utgå från din vardag, börja med att skapa artiklar som du känner till, det som brinner för och ta hjälp av de befintliga strukturer och wikipedianer [de är vänliga].

Jag vet att Wikipedia och Wikimedia Sverige arbetar med att få in andra grupper som redigerare, och som bidragsgivare till Wikipedia. Jag vet att vi har ett gemensamt ansvar, men för att det ska ske någon förändring krävs det att vi agerar.

Kunskap om hur Wikipedia fungerar är makt. Här kan skolan göra skillnad. Min största rädsla är att maktförhållandena på Wikipedia förstärker de rådande maktstrukturerna och vårt traditionella sätt att se på kunskap, och vad som är viktigt eller vem som är betydelsefull. Internet och kunskap kring Internet, samt vilken kunskap och perspektiv som delas ska inte begränsas till en liten grupp som tidigt sett fördelarna med att engagera sig i att skapa vår gemensamma encyklopedi, på Internet.

11 tankar kring ”Maktförhållanden på Wikipedia kan de påverka innehållet?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Sigfrid Lundberg

 3. Pingback: Jan Ainali

 4. Jan Ainali

  Tack för ett som vanligt mycket bra blogginlägg! En tanke jag fick, och här kan man ju säkert ha olika åsikter, var när du skrev att den homogena gruppen var yngre – män -medelklass. Män håller jag helt med om medan medelåldern är 32. Visserligen är det 27% av användarna som är under 21, men de utgör inte den stora massan. Medelklass har jag inte sett någon statistik på, fast det kan hända att det korrelerar väl med en annan tydlig trend och det är att de är välutbildade, 61% har en Bachelors degree eller högre. Så den homogena gruppen karakteriseras kanske snarare som medelålders välutbildade män. Visserligen en detaljfråga för ditt resonemang är precis lika viktigt och relevant ändå, det som kan skilja sig är metoderna vi väljer för att göra gruppen mer heterogen. Det går att läsa mer intressant i en undersökning om användarna på: http://meta.wikimedia.org/wiki/Editor_Survey_2011/Profiles

 5. Harald Andersson

  Det är bra att du lyfter fram detta, och skriver att man skall börja i sin vardag.
  Många unga börjar skriva om sin favoritsport (ex fotbollsspelare i sitt favoritlag), jag skrev om min hemby och började sedan översätta lite från spanska wikipedia om orter i Latinamerika för att lära mig bättre spanska. Det finns många sätt att hitta icke-skrivna artiklar.

  Det du belyser mer att det handlar om en maktstruktur och att det är en grupp som har mer makt beror på samma sak som med de politiska partierna. Några tycker det är kul och vill engagera sig. De får makt, medan de som inte engagerar sig ofta står utanför och klagar utan att själva dra sitt strå till stacken. Genom bloggar som du skriver så når vi ut till fler för att få dem att förstå att de är hjärtligt välkomna att bli en del av gemenskapen. Det är jättebra att det lyfts fram.

  Kan som en sista kommentar säga att vi vill försöka få en till grupp att bli mer aktiv, och kommer därför att vara med på en temavecka om internet med en Wikidag i Hallunda bibliotek (det är just nu under planering hur det skall vara och så). Då kan vi förhoppningsvis även fånga många här ute som ser glädjen i att skriva.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Härlig berättelse, jag skulle vilja att fler berättade om vad som fick dem att börja, vad satte igång deras engagemang för wikipedia. Åh, jag ska samla på sådana berättelser. Tack för din kommentar.

 6. Kristina

  Jag tänkte mig inte ungdomar, för mig är män i trettioårs ålder yngre män, inte medelålders, men det är en semantiskt fråga. Tack för dina reflektion.

  1. Jan Ainali

   Ja, det är helt klart en semantisk fråga och det i sig spelar ju ingen roll, för din frågeställning kräver eftertanke hur som helst. Att vi vill få en jämnare könsfördelning är uppenbart, men hur vill vi att åldersfördelningen ska se ut?
   Idag är den:
   40+ 28%
   30-39 18%
   22-29 26%
   18-21 14%
   -17 13%
   Skulle åldergruppen 40+ vara lika stor som de andra grupperna tillsammans eller ännu större?

 7. Pingback: Sex perspektiv på Wikipedia | | Pelle PedagogPelle Pedagog

Kommentarer inaktiverade.