Hur fotograferas en hamburgare? – En film värd att diskutera #källkritik


Jag vet inte om du tog del av den här filmen när den delades i olika sociala medier, så som facebook, reddit och twitter. Jag tog del av den inte för att jag var intresserad av McDonalds utan för att jag är intresserad av foto. Den presenterades som en film om hur McDonalds hamburgare blir fotograferade. Okritiskt tittade jag igenom den, för att en stund senare säga, men är verkligen syftet med filmen att visa hur bilden skapas?

Nja, det kändes snarare som det var en film för att presentera och sälja på mig McDonalds produkter, att jag skulle få insikt om att de inte ljuger om hur tilltalande deras produkt är, utan att det endast är ett arrangemang för kameran, resultatet av skickliga fotografer. Det är ren konsumentupplysning?

Men det är kanske sant att ”allt kan säljas med mördande reklam”

Avsändaren är McDonalds och syftet med filmen är att ge en bra bild av McDonalds. Det är ren marknadsföring, sedan sprids det genom Youtube-som en film om hur en bild för McDonalds skapas, och då kan man i bästa fall få fler grupper att dela filmen, sprida den, som något annat, som den inte är.

I sig ett ganska harmlöst exempel, och med en tydlig avsändare. Lätt att prata om, fundera kring, ställa frågor kring: som hur information sprids, vem som delar vad? Varför filmer som den här sprids, och med vilket syfte? Jag tog del av filmen med ett syfte för ögonen, och tycker mig se något annat, någon annan ser något annat.

 

1 tanke kring ”Hur fotograferas en hamburgare? – En film värd att diskutera #källkritik

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.