Det vi fördömer idag – ett mästerverk imorgon?

The Poems of Ossian by wrote CC (by, nc)

Ossians sånger har en speciell plats bland romantikerna. Det är en höjdpunkt. Berättelsen med de populära namnen som Oscar, Ossian. Samt hur verket tog sin samtid med storm. Ett romantiskt mästerverk, högtravande i sin stil, överlastat med känslor och utrop. Jag njuter vid tanken. Inser att jag alltid har tilltalas av det extrema, att få ge uttryck för mycket känslor, kanske lite för mycket, men det var tidens stil och ideal.

En extra viktig krydda i berättelsen om Ossians sånger är utgivarfiktionen att Macpherson påstod att hans litterära verk hade sitt ursprung i traditionella keltiska sånger, vilket visade sig vara falskt. Men vi vill gärna att det fantastiska ska vara sant. Idag skulle vi prata om bristen på källkritik. Macpherson fick kritik för utgett sitt diktverk för att vara något som det egentligen inte var. Idag är det en del av litteraturhistorien.

Historien får mig att tänka på Terje Hellesø och hans skapade naturbilder, samma och ändå inte, men kanske kommer framtiden se annorlunda på hans bilder…

1 tanke kring ”Det vi fördömer idag – ett mästerverk imorgon?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.