”Gratis är gott” – Hur förhåller du dig till den frågan?

Jag älskar Internet, och de möjligheter som Internet innebär. Samtidigt är jag fascinerad över hur ekonomin på Internet fungerar. Att vi betalar med information, med data om oss själva, vårt beteende, för att det sedan ska kunna riktas annonser mot oss. Och när jag pratar om det säger alla, men jag klickar aldrig på annonserna, ok, men någon måste ju klicka annars skulle inte ekonomin gå ihop, tänker jag. Hur skulle annars Google få in sina pengar, Facebook sina, etc. Men en sak som jag ofta undrar över och det är hur resonerar skolor kring dessa frågor, kring information, integritetsaspekter, och personlig data. Hur skolor arbetar kring aspekter som att tjänster på Internet kostar gratis.

Jag läser just nu Fredrik Alveréns bok Såld på nätet, och undrar: Har inte skolan något sorts ansvar vid användande av tjänster som kostar ”gratis på Internet”?

Jag undrar hur och vilka diskussioner förs kring den personliga data som läses av tjänster för att kunna rikta reklam till oss? Hur förhåller sig skolan till att lära barn hantera ”gratis” när skolan tillhandahåller personliga enheter som är uppkopplade, och som följer eleverna under skoldagen? Hur informerar skolan kring det?  Hur arbetar skolor kring att medvetandegöra och höja kunskapsnivån om hur och varför tjänster på nätet är ”gratis”?(fast skolan kanske inte använder gratis-tjänster eller så är det bara jag som är gammaldags). Hur resonerar man kring filter-bubblor och att informationen som vi får genom sökmotorerna som Google är personligt inriktade, styrda av våra tidigare sökningar och vårt agerande på nätet?

Jag bara undrar, och gärna vill veta… var lär vi oss hur tjänsterna på Internet fungerar, vi som användare kan behöva lära oss och söka förstå för bli bättre på att hantera ”gratis på nätet”. Så vi vet vad vi betalar med när vi använder dessa tjänster på nätet.

10 tankar kring ””Gratis är gott” – Hur förhåller du dig till den frågan?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Lilian Varnander

 3. Pingback: Anne-Marie Körling

 4. Pingback: Eva Hunter

 5. Pingback: Gunnel Thydell

 6. itmamman

  Också viktigt att tänka till kring när det gäller ”Gratis är gott”-mantrat: Någon betalar alltid. Det som är gratis för mig har någon annan betalat för med sin tid och tankekraft m.m. Ibland vill vi inte se det och så baxnar vi när vi måste betala 38 kr (!) för en app till en hel klass. Allt ska vara gratis. Eller, kanske inte?
  Fast det här var ett lite annat spår, jag vet.

 7. Pingback: Fredrik

 8. Pingback: Alastair Creelman

 9. Pingback: Kolla källan

 10. Pingback: Sabina Bacic

Kommentarer inaktiverade.