Film som leker med perspektiv – en utgångspunkt för att prata källkritik

Hur lär vi oss att titta kritiskt på bilder? Eller fotografier? Jag tror att ett sätt att lära sig är genom att få kunskap, får förståelse för hur bilder skapas. Genom att själva göra bilder, genom att titta på andras bilder prata om hur de gör och inte gör samt varför och vilken effekt de vill uppnå.

I det lilla klippet nedan kan man tydligt se hur en bild kan ge en felaktig bild av verkligheten och hur perspektiv ljuger om tingens stolek och att kameran, perspektivet, linsen och fotografens syfte styr hur vi ser på bilden.

Tänker att filmen kan vara användbar för andra än bara de som är fotografiskt intresserade utan även de som vill titta kritiskt på hur verkligheten skildras.

9 tankar kring ”Film som leker med perspektiv – en utgångspunkt för att prata källkritik

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Pernilla Andersson

 3. Lennart Guldbrandsson

  Jag tycker att det är alldeles utmärkt att använda film i undervisningen för att visa på saker, men ibland behövs lite tyngre material än Richard Wiseman (som jag dock tycker är fantastisk). Några exempel:

  * De misstänkta (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Usual_Suspects)
  * Amadeus (http://en.wikipedia.org/wiki/Amadeus_%28film%29)
  * The Murder of Roger Ackroyd (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Murder_of_Roger_Ackroyd)

  Se även http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fiction_with_unreliable_narrators

  För den som är intresserad av källkritik finns det också mycket att lära sig av hur trolleri fungerar, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Trolleri

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

     Såklart när det är du, som bidrar, med ditt kunnande, ditt engagemang och ditt intresse, annars behöver det inte alls vara såklart! Du förgyllde kvällen, tack!

 4. Pingback: Lars Clemensson

 5. Pingback: Mwap38

Kommentarer inaktiverade.