Remix – skulle det kunna urholka kreativiteten?

Jag har varit i Karlstad över dagen och pratat om Källor, källhantering, källkritik och Internet för en grupp gymnasielärare. En otroligt givande och dynamisk grupp, frågvis, nyfiken och allert.

En av de saker som jag ofta återkommer till är att vi lär genom att härma, att vi härmar det vi ser, det vi beundrar, det vi vill vara. Jag brukar visa på olika exempel på det, från barnet som härmar mammans rörelser, till mitt fotografi som bygger på en vilja att härma Stéfans bilder, uttryck. Ett försök att efterlikna, bli som förebilden. Och att vi i ett arbete med källkritik och källhantering behöver visa på exempel. Låt eleverna titta på varandra, vägleda och handleda för att vi ska ha en gemensam norm.

I samband med det fick jag frågan om ”sampling” och remix, om jag tror att det finns en risk eller att det skulle kunna innebära att kreativiten urholkas, och att ny musik inte kan uppstå genom att de som skaparen bara tar delar av andras verk och inte skapar nytt.

-Jag inte tror det. Jag tror att i remixen, i användandet av andras verk och musik, bilder så skapas något nytt. Ett annat uttryck som är unikt. Ett uttryck för det som är skaparen. Sedan ser inte jag remixen/samplingen som det enda uttrycket som kommer att finnas, olika kreatörer har olika sätt att uttrycka sig på.

Men det är en spännande tanke, att uttrycken skulle ta slut, och inget nytt skulle uppstå när man lånar andras, eller bygger på andras verk, att till slut skulle inget nytt uppkomma i mötet med tidigare skapande.

4 tankar kring ”Remix – skulle det kunna urholka kreativiteten?

 1. Linda Å

  Jag tror att de flesta mer eller mindre inspireras av någon annan. Men ingen skapar exakt lika eftersom vi alla är unika och tolkar på vårat eget sätt. Det finns ett värde i att dela med sig och inspirera andra, om någon enstaka sedan plankar rakt av kan man nog bjuda på det. Jag tar det som en komplimang om någon inspireras av t ex mina foton. Sedan är det väl generellt svårt att komma med något helt nytt med alla de intryck vi utsätts för under livets gång…

   1. Linda Å

    Tack för Intressant exempel:) och tack, jag tycker mycket om att titta på foton andra tagit, flickr och instagram är fantastiska inspirationskällor. Jag försöker dock alltid skapa mitt eget utifrån det jag sett, men att sluta se hur andra gör vore nog döden för våran kreativitet.

 2. Pingback: Källkritik på sociala medier | PedagogTingvalla

Kommentarer inaktiverade.