Ser du mig? – Ett sätt att lära med Internet som verktyg

Untitled

Min ingång till att bli en mer aktiv Internetanvändare var i mångt och mycket sociala medier, eller bloggar, då jag som lärare använde bloggar/webbplats som en plattform för mina elever att skapa ett resultat som var en del av deras skolarbete att nå de mål som fanns i vår svenskkurs.

Sociala medier blev i och med det projektet sedan ännu ett verktyg för lärande i min undervisning, jag kom att använda andra sociala medier för mitt lärande, för kommunikation, Facebook, Twitter, Flickr etc. Genom sociala medier har jag lärt mig mycket om stort och smått. Allt från hur dessa tjänster fungerar, till vikten av ett nätverk, till hur viktig kommunikation och återkoppling är för mitt lärande. Sociala medier har blivit en del av min vardag, av mitt arbete, av mitt lärande. En central del i sociala medier är kommunikation, återkoppling, samtalet, kommentarerna, det är genom dem som jag har berikas, fått andras synpunkter och synvinklar. Jag har lärt mig massor genom dessa.

Jag har i dagarna inlett ett nytt projekt – en ny webbplats/blogg som jag kallar ”ser du mig?”. Den har till syfte att samla mina bilder på människor och handlar om min vilja att samla de bildberättelser som jag gör om andra, om mig själv, om människor. Tanken är alltså ingen: Star Wars, inga stilleben, inga leksakers bilder, de hittar du på flickr, och på kral.se. Jag har valt en egen webbplats, för att bilderna ska vara på samma plats, jag vill se fram och bakåt… samt ge dig en möjlighet att följa, 2013 i bilder.

Målet är att jag ska försöka ta en bild om dagen. Det kommer nog ske, att jag tar en bild om dagen, men jag vet inte och lovar inte att jag kommer att publicera en bild om dagen. Det är ett fotoprojekt, med fokus på lärande, ett sökande efter att hitta ett språk, ett uttryck för mina bilder och därför har jag valt ett motiv som jag kan hantera som jag vill- mig själv. Jag vill titta på mitt eget fotografi, och samtidigt dela det med andra. Jag har funderat mycket kring om jag ska låta andra kommentera, gilla, dela och sprida vidare det jag gör. Jag kommer själv sprida bilderna, men vad vill jag att betraktaren ska göra? Kan jag bestämma det?

Jag vet att jag inte kan styra vad betraktaren gör, ser eller hur han/hon tolkar bilderna, men jag har valt att till en början låta kommentarsfunktionen vara stängd. Det betyder inte att du inte får ha synpunkter, får berätta om du gillar eller inte gillar. Det betyder inte heller att du inte får kommentera offentligt, men inte på webbplatsen Ser Du Mig? På bloggen kommer bara bilderna ligga, det är en plats för att titta, vill du kommentera, så får du göra det genom att skicka ett mejl, eller kommentera – skicka meddelande på facebook, på flickr eller på twitter eller på den här bloggen. Eller ring och berätta vad du tycker.

Alla bilder som jag publicerar är naturligtvis licensierade under Creative Commons och licensen Erkännande, icke-kommersiell, dela lika och ni får fritt använda dem under de villkoren, om ni så skulle vilja.