Kan en algoritm avgöra vad som är en bra bild? Om att hamna på Explore!

Idag hamnade en av mina flickr-bilder på Explore. Explore är en lista på de femhundra ”bästa” bilder på flickr som laddats upp under det senaste dygnet.  Att hamna på den listan är lite som att få ett kvitto på att jag gjort en bild, som uppskattas av andra. Jag har hamnat på Explore förut och vet att med en placering på Explore får man gratulationer, men ibland kan man även få andra kommentarer som:

So tired of seeing legos on explore. Kinda puts the real artistic photos to shame. Hopefully my upcoming photo of a turd makes it…..just sayin

När jag läser kommentaren så inser jag att han som kommenterat tror att bilderna som hamnar på Explore väljs ut utifrån några konstnärliga ambitioner, men så är inte fallet.

Explore är en lista som skapas av en algoritm. Det jag kan se att Explore-algoritmen gillar är att du är social, kommenterar och går i dialog med andras bilder. En bild får större sannolikhet att hamna på Explore om den får många kommentarer och favoriter, helst fler än du får på en genomsnittlig bild. Sedan gillar flickr aktivitet och att du är aktiv, kommenterar samt gillar på andra kontakters bilder. I algoritmen som väljer ut bilder till Explore finns även en bias till landskap, solnedgångar, klichéer om du så vill. Min bild då?

Min bild är en bild på en kyklop, i lego, tagen i blixtljus. Varför hamnade den på Explore? Kanske för att det är en bra bild, kanske pga motljuset, pga av att den är svartvit? Kanske pga att den har lego på sig? Kanske pga att jag fick snabbt många kommentarer och favoriter… vem vet, kanske hamnade den till och med på Explore för att den är artistisk… vad vet jag. Men det jag vet är att Algoritmen som väljer ut de 500 – bästa? bilderna som laddats upp det senaste dygnet, valde min bild… och det är alltid skoj.