Kommer du att prata bilder och bildpublicering vid fikabordet på måndag?

Jag läser Jockes inlägg Får jag fotografera dig naken? och svaret på hans fråga blir instinktivt:

-Nej, det får du inte 😉

Men i sitt inlägg väcker Jocke några av de frågor som alla behöver ha kunskaper kring. Frågorna är följande:

  • Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?
  • Får jag lov att publicera den bilden på nätet?
  • Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?
  • Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden
  • Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?

Med inlägget väcker han fem frågor kring digitala medier och bilder, publicering av bilder och spridning av bilder. Viktiga frågor i en vardag där vi dagligen använder teknik som gör att vi alla är fotografer och alla som vill, kan publicera bilder på nätet. Många av oss använder digitala tjänster/sociala medier för att sprida vårt skapande, och alla borde ställas inför Jockes frågor om: Vad får vi fotografera, utan att fråga om lov? Vad får vi sprida? De blir centrala i och med de möjligheter som den digitala tekniken ger oss och de trösklar som sänks, och de trösklar som skapas.

Frågan jag ställer mig är vem som hjälper de som är osäkra på svaren att hitta rätt? Vem eller vilka som leder samtalet kring vad som tillåts och inte tillåts när diskussionen lämnas därhän. Sedan är det viktigt att göra en skillnad mellan vad vi kan och vad vi får, och vad vi gör, och det är väl där samtalet kring normer och sociala konventioner kommer i fokus och hur dessa skapas på nätet.

Jag tycker att initiativet som Jocke startat är grymt, och jag hoppas att det är många som hjälper till att föra samtalet och prata om hur och vad vi får och inte får på Internet. Jag hoppas att du också för samtalet, ställer frågorna och söker svaren, för att se till så att fler får kunskaper. Sedan hoppas jag innerligt att samtalet kring bilder/bildpublicering leder till nya frågor, nyfikenhet och en vilja att ta reda på mer.

2 tankar kring ”Kommer du att prata bilder och bildpublicering vid fikabordet på måndag?

Kommentarer inaktiverade.