Vad får vi fotografera, och när bli vi fotograferade?

Härom morgonen så satt jag på tåget och solen lös in och plötsligt så såg jag bild som jag inte kunde motstå, reflektionen eller spegelbilden av mannen som jag satt bredvid. Jag kunde inte motstå att ta fram kameran, och jag har en ganska stor kamera, det är ingen diskret mobilkamera och sedan börjar jag fotografera.

På andra sidan om mig sitter en kvinna, som efter jag tagit fem, sex bilder säger ”fotograferar du?” med en indignerad ton. Jag tänker först låta bli att svara, men säger sedan ”ja, jag fotograferar”. Hon är upprörd och fortsätter sedan: ”Du kan ju inte fotografera främmande människor på pendeln.”

Jag försöker igen: ”Men jag fotograferar min man”. Men inser att hon hör inte, hon är upprörd, så jag frågar : ”Var står det att jag inte får fotografera på tåget?”

privacy

Hon fortsätter, ”Du får inte fotografera främmande människor på tåget.”

Då klipper mannen bredvid mig in i samtalet och säger ”Ser du den där kameran där, den fotograferar dig hela tiden” och så pekar han på övervakningskameran i taket.

Kvinnan svarar snabbt: ”Men det är ju något helt annat, den finns ju här för min säkerhet”.

Jag resignerar och undrar varför min kamera upplevs som ett integritetsintrång, medan övervakningskamerans integritetsintrång är ett skydd mot de farliga medmänniskorna som finns i vår omgivning.

Händelsen har fått mig att tänka på hur vi ser på övervakning, och vad övervakningen gör med oss. Vem är övervakningskameran till för att skydda och från vem?

frågan är intressant i förhållande till den nya lagen som kom att träda i kraft den 1 juli 2013 om kränkande fotografering, men den gäller inte i offentliga rum

2 tankar kring ”Vad får vi fotografera, och när bli vi fotograferade?

  1. Weronica Halldén

    Mycket intressant frågeställning.
    Man delar ut sitt liv i bilder i sociala medier och nästa stund vill man inte synas …
    Personligen är jag positivt inställd till övervakningskameror, tror att det kan bidra till viss trygghet. Men det ska naturligtvis vara förbjudet att avbilda människor i olämpliga, privata situationer, sovandes t.ex.

Kommentarer inaktiverade.