Wikipedia – en märklig idé som fungerade, men hur gick det till? #ind13

badge-ind13

Det finns projekt som fascinerar mer än andra. Wikipedia är ett sånt. Idéen startade 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger, ett spännande projekt att låta ett uppslagsverks skapas av dess användare, med ett innehåll som är fritt och öppet. Den 25 november på Internetdagarna hoppas jag få svar på några av mina frågor kring wikipedia av en av grundarna som är huvudtalare: Jimmy Wales.

Hur jag än tittar på Wikipedia så fascineras jag alltid att sajten fungerar, att Wikipedia är en av de mest populära webbplatserna på nätet, och det är en webbplats som drivs och skapas av frivilliga, som bidrar med sin tid, sitt engagemang och sina intressen. Den är dessutom fri från annonser och drivs av frivilliga bidrag.

Jag hoppas den 25 november få fler inblickar i vad som gör att detta fungera? Vilken roll spelade idéen om att alla ska kunna bidra? Vilken roll spelar webbpubliceringsverktyget, wiki – för genomförandet? Vilken roll har Jimmy Wales, då – nu?

Hur fick man det att fungera, hur fick projektet vingar? Hur gick de från idé till genomförande? Det är några av de frågor som jag hoppas att Jimmy Wales kommer att adressera på Internetdagarna den 25 november då ha är en av huvudtalarna.