Gillar inte hur mina ”gillanden” används på Facebook!

Jag har varit inne på frågan om Facebook reklam, och marknadsföring och hur den fungerar. Att jag inte förstår att det finns en brist på genomskinlighet och en brist på transparens.

Jag har svårt att förstå hur Facebook riktar reklam till mig och utifrån vilka förutsättningar. Jag i några veckor nu undrat mycket över reklamen på Facebook och hur de möjligheter som Facebook erbjuder för dem som vill köpa synlighet på Facebook ser ut. Det började med att jag såg hur mina vänner som har gillat olika sidor i ”sponsrade” statusuppdateringar föreslår att jag ska prenumera på reklam-erbjudanden, eller när vänner som i stort sett aldrig delar offentliga statusuppdateringar plötslig föreslog att jag ska gilla en page – eftersom de gjorde det.

Det slog mig att mina gillanden på Facebook skulle kunna användas för att göra reklam för olika varumärkens sidor (pages) på Facebook, och kanske var det så att det sker utan att jag ser det på min ”vägg”. Reklamen syns bara på mina vänners väggar, men inte på min. Jag är på Facebook en som säljer in olika varumärken till mina vänner, men jag vet inte om det, för mina ”reklam-uppdateringar” sker bara på de vänners sidor som ännu inte klickat på gilla, eller/och som tillhör målgruppen för den köpta reklamkampanjen.

Skärmavbild 2013-12-02 kl. 20.06.22

Om jag förstår det rätt kan jag med min page – CClone köpa synlighet hos alla de som gillat pagen, men jag kan också köpa möjligheten att få de som gillat pagen att marknadsföra den ofrivilligt och utan att de medvetet vet det genom sina statusuppdateringar. Kanske inget att ogilla, eftersom jag blir kvar på Facebook, men det känns lite konstigt att jag genom mina ”gillanden” sprider information, eller reklam för varumärken som jag gillat för att jag vill få information om vad de gör, deras nyheter, deras uppdateringar. Men det kanske stod någonstans att det var så det skulle gå till på Facebook, men jag har nog missat det bara… Det är bara att ”gilla läget” 😉

En reaktion på “Gillar inte hur mina ”gillanden” används på Facebook!

  1. Linda

    Gå in under Sekretessinställningar (under det lilla ”hjulet” längst uppe till höger på FB) och välj sedan Annonser. Klicka på ”redigera” vid den text som kommer om ”Annonser och vänner”.

    Facebook skriver att ”Alla vill veta vad deras vänner gillar” – en mening som stör mig – och avslutar sedan med att man kan välja mellan att visa sina sociala händelser (dvs om man gillar en sida eller aktivitet eller annat) med Vänner, eller med Ingen. Detta val kommer bara fram om man klickar redigera. Kom också ihåg att spara ändringar, innan du lämnar sidan. Då visas inte längre ditt namn under annonsbilder (tror jag i alla fall). Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.