Reflektioner kring att utveckla färdigheter #blogg100

Att vara med i Blogg100 gör att jag värmer upp fingrarna varje dag och skriver en kort eller längre text varje dag. Det finns ett visst motstånd mot att bara logga in, och en annan utmaning ligger i att söka skapa en text som någon annan ska vilja och kunna läsa.

Jag har under några dagar nu suttit och lyssnat igenom bildradion, gamla respektive nya avsnitt. I ett för inte så länge sedan har Göran Segeholm ett samtal med Mattias Karlsson Sjöberg på Moderskeppet kring lärande och om att utveckla färdigheter. Det kräver träning. I den podden, pratar Mattias om att det handlar om att få motståndet att bli till ett kryss i almanackan. Det är i sig igen svår uppgift, att sätta ett kryss, och få raden av kryss att vara regelbunden, men att skriva en text varje dag, ta en bild varje dag, det kan ses som en uppoffring som ett arbete, som ett måste, men att sätta ett kryss det är en lätt sak att göra.

Sedan kan jag inte sätta krysset med mindre än att jag skrivit texten, tagit bilden eller vad det nu är jag vill lära mig, skriva, fotografera eller om det handlar om att lära sig spela trummor som Mattias Karlsson Sjöberg har satt som mål för sitt lärande under 2014. Just den här podden är spännande att lyssna på. Mattias har en teori kring utvecklande av färdigheter att det handlar om att misslyckas i ett förhållande på 80/20 för att vi ska fortsätta. Alltså lyckas 80% av försöken och misslyckas 20% av gångerna. Jag triggades mycket av hans tankar kring att vi slutar utvecklas i och med att vi håller oss inom vår komport-zon, och det är när vi vågar röra oss utanför den som vi utvecklas. Att skriva varje dag är kanske inte att röra sig utanför min komfort-zon, men jag ser att det är lättare att skriva om jag skriver regelbundet, om jag ser det som ett kryss och att jag ska hålla raden med kryss regelbunden utan uppehåll.

Äsch, min bild av det Mattias Karlsson Sjöberg säger är lite ostrukturerad, lyssna på det han säger i bildradion istället.