När ska jag lära mig säga: ”Jag är bra på…”? #blogg100

Det är inte ofta jag känner att min blogg ska handla om så triviala saker som hur tafflig jag är på sätta ord på vad jag är bra på, men idag stirrade oförmågan mig i ansiktet. Jag satt på bussen och var påväg hem efter en bra dag på arbetet. Mitt emot mig sitter en granne som är uppfylld av sin dag, en dag på en annan skola där hon fått perspektiv på sin undervisning och inspiration för sitt arbete. Vi pratar en stund om vikten att se andra verksamheter och hur viktigt det är att få ta del av andras vardagar, det är ett enkelt sätt att se sig själv och de förtjänster som finns i den egna organisationen och samtidigt få inblickar i hur man kan göra det annorlunda.

Sedan kommer samtalet in på mig och min vardag, framför allt arbetet och vad vi gör på Webbstjärnan. Vad vi kan och vad vi bidrar med och jag ska helt plötsligt försöka ge en bild av vad jag faktiskt är bra på, inte vad vi på Webbstjärnan gör eller är bra på, utan vilka som är mina specialiteter, vad är jag ”expert” på. Och jag börjar som jag så ofta gör genom att prata om Webbstjärnans betydelse, men hon är inte intresserad utan vill veta: men vad bidrar du med?

Och jag tittar generat ner i bussgolvet och säger nu vet jag inte hur jag ska formulera detta… och taffligt får jag fram att jag är bra på frågor som rör källkritik, upphovsrätt, men även frågor som rör integritet på nätet och hur användningen av internet ser ut bland barn och unga. Min generade presentation av mina hjärtefrågor är inte speciellt säljande och allt annat än bra, varför är det så himla svårt att säga jag är bra på allt detta och sedan räkna upp alla sina specialiteter för att sedan kort och gott stå för det.

Jag är ju genom mitt arbete på Webbstjärnan expert på:

– hur webben används i skolan, som ett verktyg i undervisningen
– frågor som rör Creative Commons och hur skolan ska förhålla sig till att använda andras material
– hur pedagoger kan använda webben för att prata om nät-etikett där det verkligen gäller
– hur text på webben ska presenteras för att nå sina mottagare
-att ställa kritiska frågor kring webbplatser och deras innehåll och syfte

och mycket mycket mer… men nu är jag generad igen, jag har nog tagit i för mycket 😉