Vad sker det för möten när det är tyst? Om sk. tysta möten #blogg100 #SETT2014

Jag har haft lyckan att får återigen prata på Sett-dagarna. Det var fullt med skolmänniskor, pedagoger, bibliotekarier, skolledare och andra skolintressenter. Nytt i år är att Settdagarna har sk. tysta möten i vissa salar. Ett tyst möte innebär att de som lyssnar på föreläsningen får ett par hörlurar på sig och kan ställa in så att de kan lyssna på föreläsningen som pågår i den sal som man sitter.

På Facebook motiveras inlaget med tysta möten på följande sätt:

provar ny teknik för att höja er upplevelse på plats! /…/ använda tysta möten”

Och jag förstår syftet, eftersom jag föreläst i dessa salar tidigare och jag vet att publiken störs av ljud från den andra föreläsningen, eftersom det inte finns några väggar utan salarna skärmas av tyg som hängs upp i taket.

Men vilka möten kan ske i tystnad? Det är ett hån att kalla detta för möten, kalla det för vad det är ”broadcasting”. Att kalla det tysta möten, är en vacker skönskrivning, för det sker inget möte, i alla fall inte under föreläsningen. Publiken kan inte ställa några frågor, de kan inte höra de andra i salen, de kan inte få bekräftelse på om deras upplevelser är bara deras eller om andra upplever samma sak. Som föreläsare är innebär denna teknik att jag pratar med publiken  genom en ”radio”. Jag frågar mig lyssnar de på mig? Förstår de vad jag säger? Varför skrattar de inte?

En föreläsning är en gemensam upplevelse, den sker tillsammans med de som är i rummet, och det möte som sker är mellan föreläsaren och publiken, men det sker också ett möte mellan de som igår i publiken. Ett tyst möte är inget möte, det är endast en broadcast av min presentation till var och en av alla de som sitter i salen.

Du tänker men mötet kan ju ske digitalt, ja men inte i realtid, det blir ett asynkront möte, där jag som föreläsare inte ingå i realtid, eftersom jag föreläser. I bästa fall kan vi mötas efteråt på webben och bryta oklarheter, och andra frågor som min föreläsning väckt. Men i föreläsningssalen är jag bara en sändare som broadcastar, osäker på om mitt budskap, min tanke når fram , eller förstås av mottagaren.

Ett tyst möte är inget möte!

Imorgon ska jag utmana tekniken och göra ett möte som bjuder in till aktivitet…

4 tankar kring ”Vad sker det för möten när det är tyst? Om sk. tysta möten #blogg100 #SETT2014

  1. Pingback: Ett möte | Ser du mig?

  2. Pingback: Vad kräver ett så kallat ”tyst möte” av mig som föreläsare? #sett2014 #blogg100 | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.