Vad kräver ett så kallat ”tyst möte” av mig som föreläsare? #sett2014 #blogg100

Det är en märklig upplevelse att föreläsa inför en publik som alla sitter med hörlurar på och alla lyssnar på en utan distraktion av andra i salen eller ljud som kommer in från omgivningen. De som lyssnar är fokuserade bara på ljudet av din röst och inte mycket mer, och det är väldigt annorlunda jämfört med att föreläsa ”som vanligt”.

Jag gjorde ett försök igår, och kände att jag hade svårt att få feedback, och kände att jag gick ifrån föreläsningen med många frågor som handlade om hur upplevde deltagarna det? Förstod de, eller förstod de inte? Nådde jag fram eller inte. Idag var det dags för försök två, mitt i lunchen. Men det är alltid svårt oavsett format för att förmedla föreläsningen eller inte… Vis av erfarenheten så gjorde jag några förändringar, som jag tror att många föreläsare vid sk tysta möten kan behöva känna till och som jag önskar att jag vetat innan jag gjorde en ”stor” föreläsning inför en tyst publik. Tipsen är följande:

-sätt på dig ett par hörlurar, så att du kan höra samma sak som alla andra i salen
-ställ frågor som göra att publiken kan delta genom att räcka upp händer eller ställa sig upp
-ha slides som kräver aktivitet, jag valde qr-koder som gjorde att publiken kunde använda sina telefoner eller paddor för att ladda ner materialet, annat du kan använda är att göra ”polls” men gå in för att aktivera publiken
-var yvigare än vanligt så att publiken känner ditt engagemang så smittar det på publiken

Sedan är det lite som vanligt, men ändå inte… Men jag kan säga att bara att jag aktivt ställde krav på publiken att de skulle vara aktiva, gjorde det lättare för mig att föreläsa, så tack alla som kom på min föreläsning på SETT.

 

 

1 tanke kring ”Vad kräver ett så kallat ”tyst möte” av mig som föreläsare? #sett2014 #blogg100

  1. Pingback: Hemma från SETT2014 | Rektor Lina bloggar

Kommentarer inaktiverade.