Vem får synas på bild och varför är det så? #blogg100

Via min kollega Pamela Davidsson (ansvarig för internetstatistik på .SE) fick jag en kolumn om konsten att synas på bild, skriven av Catrin Pihl. En journalist på Uppsala Nya Tidning som har en egen spalt, och med den kommer en tillhörande bild. Idag handlar den om hur svårt det är att få medelålders kvinnor att vilja vara med på bild. Hon skriver bland annat:

Av egen erfarenhet vet jag därför att de som är alldra svårast att fånga på bild är kvinnor i min egen ålder. Svarar på frågor gör vi gärna. Men vill helst slippa visa upp vår rynkor och vår övervikt för andra.

Så avslutar hon sin kolumn med att fråga vem som har bestämt att det är så, att åldrade kvinnor också behövs synas på bild. Jag instämmer såklart fullt ut, men tänker att det är kanske vi som samhälle som lär ut detta, genom att skambelägga och göra det till något ytligt. Det är fult att visa upp sig, spegla sig, göra selfies, visa dagens outfit i alla fall bland unga flickor. När samhället förmedlar dessa föreställningar om att du inte ska få synas på bild som kvinna, så måste åtminstone vi själva leva upp till det, och vi kanske också förstärker det med att ”inte” vilja vara med på bild. Kvinnor i medelåldern är vackra med sina rynkor, sin övervikt och sin livserfarenhet.

 

1 tanke kring ”Vem får synas på bild och varför är det så? #blogg100

  1. Pingback: Såg något jag tyckte om i spegeln likt Narcissus | Ser du mig?

Kommentarer inaktiverade.