Våra redigerade liv i sociala medier borde göra oss mer källkritiska #källkritik

I sociala medier styr vi vilken bild vi vill ge av oss själva, vem vi är och vad vi står för. Vi bestämmer vilken bild vi vill ge av os själva, och många av oss ger en bild av oss själva som:

 • lyckliga
 • framgångsrika
 • vackra
 • empatiska
 • etc

Vi styr av den bild som vi ger av oss själva, och vi tar del av andra redigerade liv. Vi vet att bakom  Facebook-flödet, instagram-bilderna, tweetsen finns en vardag som är grå, fylld med städning, gnabb med ungar, äkta hälfter och tristess. Men vi delar väldigt lite av den vardagen i sociala medier. Medvetenheten om att jag redigerar och styr vilken bild jag vill ge av mig själv och mitt liv i genom de digitala tjänsterna borde vi mångt och mycket lära oss att den information som vi tar del av är vinklad och styrd av det syfte som avsändaren har. Ett samtal kring detta borde göra oss mer källkritiska, men jag tvivlar på att det är så.

Och jag tror anledningen är enkel, vi vill inte tro att våra ”vänner” ger en redigerad bild av sina liv, styrd av de ideal som är norm för vårt sätt att leva. Varje källkritiskt samtal kan starta här: i vilken bild av ditt liv ger du i sociala medier, vilken världsbild tar du del av och vilken bild ger dina vänner av sina liv? Finns det några dammråttor på bilderna eller är alla strålande glada och tillgängliga … och ser livet verkligen ut så? Om inte varför delar vi ”den perfekta bilden” av vår vardag, är en bra fråga att ställa 🙂

6 tankar kring ”Våra redigerade liv i sociala medier borde göra oss mer källkritiska #källkritik

 1. Béatrice Karjalainen

  Jag ger en väldigt opolerad bild men får oxå en del skit för det. ”Men ingen vill väl läsa om att du tycker livet är piss, ryck upp dig och posta bilder på katter istället” typ. Men jag har noll ork att fejka mitt liv. Bloggen, twitter och G+ är min ventil. Men visst händer det att jag måste cencurera lite särskilt när det gäller förhållande och jobbet. Varken sambon eller min arbetsgivare gillar att jag skriver om dem. Det stör mig. Bloggade lite om mitt operfekta och ointressanta liv i sista #blogg100.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Beatrice, visst är det så, vi skapar en fiktion, en berättelse om oss själva i sociala medier, sedan är berättelsen polerad eller inte, tror att de flesta polerar den av de skäl som du ange, omgivning och familj. Bilden är oavsett hur polerad den är redigerad… och styrd av oss som skriver/skildrar berättelsen och det bör vi prata om, medvetet!

   1. Béatrice Karjalainen

    Precis. Man får då och då tala om vad det är man polerar. Jag vet dock folk som kan sitta och gnälla över hur jäkla jobbigt allt är för tillfället men samtidigt bloggar/instagrammar (mest troligtvis facebookar oxå men det ser ju inte jag) om hur fint allt är. Barnen är perfekta (ja kanske precis den sekund de tog bilden), maken/makan är ett helgon och jobbet det roligaste som finns. Hur orkar man hålla på med ett digitalt alterego som är fläckfritt? Och så sitter andra och läser och ser ner på sitt egna miserabla liv och tycker att alla andra verkar ha det såååå bra att det nog är bäst att skriva ett inlägg om hur otroligt fantastiskt bra allt är just i denna stund, de två sekunderna mellan att barn 1 slet av sig bajsblöjan och barn 2 hälde ut en liter mjölk på golvet för de detaljerna vill ingen veta för sådant gör inte andras barn.

 2. Lennart

  Mina elever är rätt kritiska till vad de ser. De diskuterar ofta varför folk bara lägger ut lyckopiller. De kommer ofta och frågar om saker är sant, när de hittar underligheter bland Youtubeklipp på fritiden. Vi pratar varje vecka om vad vi kan lägga ut och inte gemensamt och eleverna är väldigt PUL-medvetna instinktivt. Gör de något bra räcker det att de kan visa för de närmaste, alla behöver inte alls veta. Så visst skapar väl lyckopillren ett kritiskt förhållningssätt?

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Tack för dina reflektioner Lennart, en fråga bara – vad betyder det att vara PUL-medveten? Förstår de Personuppgiftslagen eller är de medvetna om att de kan dela information med olika ”vänner” ”kretsar” på en tjänst genom att göra medvetna inställningar? Undrar mest vad det betyder.

Kommentarer inaktiverade.