Om Minnesinstitutioner o Creative Commons

Jag vill skapa en lista över svenska museer som har material:

 • bilder,
 • ljud,
 • filmer

som finns tillgängligt digitalt och som är licensierat under Creative Commons. Alltså bra intressant material som tillhör det svenska kulturarvet som vi i skolan kan använda för att lära elever Creative Commons eller som vi, lärare/elever i skolan, kan använda fritt för att de ligger är licensierade under Creative Commons.

Den ser ut så här och länkarna går till de platser som museerna/arkiven/biblioteken valt att publicera bilderna under CC:

Vi på KB försöker CC-licensiera egenproducerat material så långt som möjligt. De flesta av våra videofilmer är CC http://www.kb.se/aktuellt/video/. Också nyproducerade egna publikationer tex Efter Pirate Bay som finns att ladda ner http://www.kb.se/aktuellt/Butik-och-Publikationer/Mediehistoriskt-arkiv2/Efter-the-Pirate-Bay/

Historiska museet har licensierat samtliga digitala föremålsbilder enligt CC –http://blogg.historiska.se/digitalamuseer/2010/03/02/creative-commons_on_shm/

Statens Maritima museer har även bloggat om sitt val av Creative Commons på CC-Sveriges blogg Marinmuseum berättar om valet av Creative Commons.

Övrigt fritt material

Swedish National Heritage Board (Sweden) riksankvarieämbetet använder /flickr Commos/ och lägger ut bilder som inte längre omfattas av upphovsrätten. Spana in deras bilder de är så himla fina!

Bilder från Nordiska museet på Wikimedia Commons

Fylkesarkivet i Sogn og Fjordan som har en flickr-ström som är värd att utforska på flickr

Övrigt

Mejla, kommentera så lägger jag till den i listan. Tack! /Kristina

20 tankar kring ”Om Minnesinstitutioner o Creative Commons

 1. Eva Kihlström

  Hej Katarina

  Hittade dig via Joakim Jardenbergs blogg. Tack för himla bra tips om gratis bilder. Jag letar till en kommande bok, hittade fina på Swedish National Heritage Board.

  Så kul lära mer om sociala medier. tack att du delar med dig
  /Eva (-:

  Svara
 2. Pingback: Alla dessa Commons, vad är skillnaden? | Dead Session

 3. Pingback: Creative Commons Sverige » Vad skiljer dem åt, alla dessa Commons?

   1. Rikard

    Tror du att detta projekt skulle gå att skala upp på en nordisk nivå? Vi skulle kunna fråga i forumet på cloudberry.cc om det finns intresse?

    Svara
 4. Cecilia Johansson

  Man blir så glad. Vi längtar efter bilder till våra webbplatser i skolan. Och när man tänker på hur mycket som finns, som borde vara tilgängligt, åtminstone för skolan så… Det är toppen att du kämpar på med detta Kristina.

  Svara
 5. Matilda Karlsson

  Såg att Upplandsmuseet inte finns med i listan – de har publicerat över 40 000 bilder med BY-NC-ND-licens på http://www.digitaltmuseum.se (där finns också bilder med Public Domain Mark). Nordiska museet är också med där och ska väl efterhand publicera bilder med CC även där. Under ”Avancerad sökning” kan man söka efter specifika licenser.

  Svara
 6. Peter Leth

  Hej Kristina
  Du har efterlyst om der er institutioner i norden der også udgiver under CC. Jeg har dårligt nyt fra ”hinnsidan”. Der er for tiden ingen danske kulturarvssamlinger der benytter Creative Commons.
  Du kan til gengæld finde en god og nyttig oversigt over digitale samlinger på Kulturperler på KB.dk
  Her kan man til hver samling se omfang, materialetype, emne og sidst men ikke mindst vilkår for anvendelse.

  Svara
 7. Pingback: Mer kulturarv under Creative Commons | Kristina Alexandersons blogg

 8. Pingback: Hur bidrar du till Creative Commons sprids? | Kristina Alexandersons blogg

 9. Pingback: MuseiTeknik - IKT, utställningar och förmedling :: “Glogster” - multimediaverktyg för att skapa online, tillsammans :: October :: 2011

 10. Ceasar

  Jätteintressant! Jag har just upptäckt det här med Creative Commons och Public Domain. Fast vad är skillnaden egentligen? Har hittat ett par ertiklar här som jag undra lite över. Dom här Public Domain arkiven som Archive.org: vem kollar egentligen att det som laddas upp där verkligen är Public Domain?? Det är ju vanliga mänskor som laddar upp. Jag har sett en hel del grejer där som inte kan vara Public Domain. Hur hänger detta ihop??

  http://www.konsumentguide.nu/artiklar/vad-%C3%A4r-public-domain–26502678

  http://www.konsumentguide.nu/recensioner/archive.org-gratis-nedladdning-av-filmer,-tv-spel,-tv-program,-musik,-radioprogram,-talb%C3%B6cker-m.m.-26504005

  Svara
 11. sophia andersson

  Hejsan!
  Åh, vilken sida!! 🙂 Kommer att ta tid att läsa igenom allt, ser mkt fram emot det. Jag arbetar nu som Bildpedagog på gymnasiesärskolan och ska b.la undervisa i kursen digital kompetens till en grupp elever med mycket varierat stödbehov och utvecklingsnivå.
  Vi kommer att fokusera på elevernas användningsområde men, vill kolla med dig om du har något tips till mig som lärare kring ämnet, och om du har arbetat med ämnet tillsammans med människor med stor skillnad i utvecklingsstadierna och har undervisningstips.
  Tusen tack på förhand!
  Och tack för en toppen sida!!!
  /
  mvh
  Sophia Andersson

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *